La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Eixample obre l’oficina conjunta de denúncies

- INFRACCION­S PENALS DELICTES PER DISTRICTES VÍCTIMES TURISTES NACIONALIT­ATS DE LES VÍCTIMES

per sempre sigui possible a Barcelona que un ciutadà denunciï alguns dels delictes més habituals en qualsevol instal·lació policial, al marge de les seves sigles. Els comandamen­ts de la Guàrdia Urbana volen obrir les seves dependènci­es per recollir denúncies i per assistir les dones víctimes de violència masclista amb oficines d’atenció i seguiment dels casos semblants a les que ja tenen els Mossos.

Es tracta d’una aposta decidida per la lluita contra la violència masclista a què la Junta Local de Seguretat va dedicar també un bon espai i per a la qual el cap de la Guàrdia Urbana, l’intendent major Pedro Velázquez, va detallar el projecte pel qual la policia de barri cada vegada està més sensibilit­zada per detectar situacions de maltractam­ent que les víctimes intenten amagar.

Són projectes, els de la Guàrdia Urbana i els dels Mossos, detallats aquests últims a la reunió pel comissari Carles Anfruns, que col·loquen el ciutadà al centre de l’actuació i de les millores. Que la Guàrdia Urbana reculli denúncies implicarà, per exemple, reduir els temps d’espera a les comissarie­s, pràcticame­nt una obsessió per als comandamen­ts policials, conscients que la tornada a la normalitat, a finals del 2021 o quan sigui, vindrà acompanyad­a d’un creixement de les xifres de delinqüènc­ia que les policies hauran de gestionar. El break d’aquests mesos ha permès preparar-se més bé.

La Junta de Seguretat també va repassar els episodis de violència de carrer que van tenir lloc especialme­nt a la ciutat de Barcelona després de la detenció de l’activista Pablo Hasél. En el context d’aquelles protestes i coincidint amb les negociacio­ns per a la constituci­ó d’un nou govern per a la Generalita­t, els responsabl­es de la CUP i ERC van firmar un preacord en què exigeixen per als Mossos una moratòria en l’ús dels projectils de foam fins que es facin públics els protocols del seu ús.

La resposta dels Mossos no s’ha fet d’esperar, i la va presentar ahir a la Junta Local de Seguretat el conseller Miquel Sàmper, que la va detallar després davant els mitjans de comunicaci­ó. Interior tindrà a punt en menys d’un mes un web de transparèn­cia en què qualsevol ciutadà podrà consultar els protocols de totes les eines policials, evidentmen­t també el foam, així com la informació que es deriva de qualsevol protesta autoritzad­a: convocant, itinerari, interlocut­ors, participan­ts... La resposta dels Mossos a ERC i la CUP és, en paraules d’un alt comandamen­t: “Transparèn­cia total perquè no tenim absolutame­nt res a amagar”. 2019 2020

Resolucion­s 21,3%

Detencions 22.462

Investigat­s 47.247

Diferència respecte al 2019

SarriàSant Gervasi -26,44%

Les Corts -30,78%

SantsMontj­uïc -40,08%

Any 2019

Resta víctimes 67% 2019 1.729 2020 508

FONT:

Gr ci -36,48

Eixamp e - %

Víctimes turistes 33%

Millorar l’atenció al ciutadà reduint i millorant el temps d’espera en comissaria

Els Mossos difondran en un web públic tots els seus protocols en ordre públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain