La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AVE de baix cost es posa a punt per a l’estiu

Renfe fa el primer viatge de prova de l’Avlo amb passatgers i es disposa a avançar-ne l’entrada en servei si la pandèmia ho permet

- DAVID GUERRERO Madrid-Barcelona

No busqueu cafeteria, a l’Avlo, perquè no existeix. L’AVE de baix cost de Renfe ha eliminat la barra del bar i al seu lloc ha posat seients, iguals que els del vagó del davant i del darrere. Al nou tren ofert a preus molt més econòmics que l’AVE no hi ha classes –totes són de turista– i el cafè sortirà d’una màquina de venda automàtica quan la pandèmia ho permeti (ara ni això, com en tots els trens de llarga distància). Per fora, un cridaner color lila no deixa indiferent, i encara més si estaciona a prop d’un AVE clàssic i sobri.

La resta són canvis impercepti­bles per a la gran majoria de passatgers. N’hi ha que diuen que els seients són més durs, d’altres opinen que es nota més el sotragueig quan arriba als 300 km/h quan travessa els camps de Castella... però el cert és que l’usuari que no ha pujat mai a l’AVE o que el va fer servir fa uns quants anys serà incapaç de notar aquestes diferèncie­s. Sí que ho percebrà l’alt executiu que es desplaça –o es desplaçava– cada setmana entre Madrid i Barcelona, però és que l’Avlo no és per a ell. “Democratit­zem l’alta velocitat”, proclama Francisco Arteaga, director de l’àrea de negoci d’alta velocitat de Renfe: “Volem que sigui un servei ràpid, econòmic i senzill per a grups, famílies i joves que abans no eren viatgers”. Pensant en ells també s’ha activat la connexió wifi a bord, amb una oferta variada de pel·lícules i sèries a la carta.

Amb tot, la peça fonamental són els preus baixos, que van dels 7 als 60 euros. Seran dinàmics en funció de la demanda, amb una filosofia molt semblant a la utilitzada per les aerolínies de baix cost. Això també suposa el cobrament d’extres per triar seient o per portar més d’una maleta de la mida permesa. La companyia ja ha venut més de 200.000 bitllets des que es van posar a la venda fa dos mesos i confia que la tendència anirà a més si la situació sanitària de cara a l’estiu es va aclarint.

La intenció és posar en circulació l’Avlo el 23 de juny, per bé que la data es pot avançar si les dades de la pandèmia milloren i s’aixequen les restriccio­ns de mobilitat entre comunitats. Els cinc trens de la sèrie 112 que han estat transforma­ts en Avlo ja estan a punt. Ahir mateix es va fer el primer trajecte de prova amb passatgers a bord, entre els quals hi havia personal de la companyia i periodiste­s. “El servei ja estava preparat per a l’abril de l’any passat”, recordava Félix Martín, exdirector de Rodalies, ara en un càrrec sense tants sobresalts com és el de director de nous serveis d’alta velocitat. Tot i això, la seva comesa no és gens fàcil, ja que haurà de fer front a l’aparició de competènci­a per primera vegada per a Renfe, després de la liberalitz­ació europea del transport ferroviari.

Si fins ara la companyia pública s’havia centrat a superar l’avió al pont aeri, a partir del 10 de maig veurà com pel mateix corredor entre Madrid i Barcelona pel qual circulen els seus trens també ho fan els de la francesa SNCF sota el nom OuiGo, en una batalla pel millor preu com les que antigament mantenien Vueling i Ryanair. L’any que ve se’ls sumarà Ilsa.

A Renfe calculen que perquè el negoci sigui rendible hauran de superar un 80% d’ocupació de les 438 places que ofereix cada tren, un 20% més que la composició dels mateixos Talgo quan donaven servei a l’AVE a costa de sacrificar la classe preferent i la cafeteria.

En un primer moment hi haurà quatre circulacio­ns cada dia, una de les quals directa i les altres amb parades a Figueres, Girona, Camp de Tarragona, Lleida i Saragossa. En funció de la resposta s’incrementa­ran les circulacio­ns. Més endavant també s’hi incorporar­an trens nous amb una capacitat encara més gran, de 581 places, i s’estendrà el servei a altres corredors de la resta d’Espanya. La pròxima línia amb Avlo serà entre Madrid i Sevilla al llarg de l’any que ve.

El nou servei, en un mercat liberalitz­at, necessita superar un 80% de l’ocupació per ser rendible

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? XAVIER CERVERA ?? Els seients de l’Avlo són lleugerame­nt diferents dels de l’AVE convencion­al
XAVIER CERVERA Els seients de l’Avlo són lleugerame­nt diferents dels de l’AVE convencion­al

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain