La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones també competien en regates

-

Va ser el 1907 quan es va convocar una cursa de natació en aigües del port de Barcelona. La data anunciada per a la competició era el 26 de desembre. Per això l’acte va passar a ser batejat com I Campionat d’Hivern.

L’organitzad­or era el Club Natació Barcelona, entitat que, malgrat la seva fundació recent, el 10 de novembre, ja es veia amb ànims per organitzar-la com cal. Tot plegat no sorgia per casualitat, sinó gràcies a l’empenta del soci Emili Solé, que juntament amb el fundador i president Bernat Picornell van ser els animosos promotors de tantes iniciative­s.

La convocatòr­ia, estimulada amb una copa que donava l’entitat, estava avalada pel primer club de natació creat a Espanya. No s’havia anunciat una competició semblant des del 1871.

S’esperava una gran participac­ió, però un típic temporal de llevant en va aconsellar la suspensió. No es va escampar el desànim, i ho prova que se celebrés uns quants dies més tard: el 19 de gener.

El dia de Nadal del 1908 es va fer l’esperada convocatòr­ia, que l’anunciava com a II Copa Nadal de Natació. Novament el cresp estat de la mar va aconsellar simplement ajornar uns dies la competició. I així es va fer: el que importava era establir ja per a cada any aquella rutina el mateix dia perquè arrelés.

El 1912 hi va haver una novetat. A la cursa tradiciona­l s’hi afegia una regata de canoes femenina. Potser s’hauria pogut fer molt abans, però consta que, com que s’havia anunciat per a aquell estiu una cursa a peu només per a noies, al final es va haver de suspendre. La premsa esportiva reconeixia que no havia aconseguit saber-ne el motiu. Tot feia sospitar, malgrat això, que per algunes irades reticèncie­s s’havia utilitzat com a excusa que no eren sòcies del Club Natació Barcelona, entitat organitzad­ora. Vet aquí un episodi típic que va demorar la incorporac­ió amb tota normalitat de la dona en l’especialit­at de la natació.

En qualsevol cas, va ser ben rebuda la notícia que en el VI Campionat d’Hivern de l’any esmentat, entre la cursa de 200 metres per a nedadors i la regata de deu rems i timoner, es faria la següent: canoes, amb dos rems en punta i timonera, tripulades per senyoretes.

Només van competir els dos equips que apareixen a la fotografia. A la crònica periodísti­ca no van faltar aquests comentaris: “Van ser tripulades per unes senyoretes molt boniques” i “hi va haver aplaudimen­ts per a totes i flors per a les distingide­s esportiste­s”. Va ser un alleujamen­t que s’evités la temptació de descriure, i amb detall, els vestits que portaven.

Aquelles esportiste­s no només pioneres, sinó també combatives, mereixen ser esmentades: Esperanza Aldana, Concepción Gil, Encarnació­n Lecha i Paquita Reverter. La natació va acabar arrelant, a diferència del rem.

La participac­ió femenina va acabar arrelant molt aviat en natació, a diferència del rem

 ??  ?? Crida l’atenció no tant la condició femenina com els vestits
Crida l’atenció no tant la condició femenina com els vestits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain