La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP de set districtes demana la dimissió de Bou

El cessament dels consellers de les Corts i de Sarrià-Sant Gervasi provoca una rebel·lió gairebé sense precedents

- RAÚL MONTILLA

El president del grup del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, ha aconseguit unir set juntes de districte dels populars sota una mateixa causa: fer que dimiteixi. Una petició que des de les seccions locals es reclama de manera oberta, però a què des de l’entorn del dirigent municipal ahir es va treure ferro.

Entre les juntes que subscriuen que Josep Bou plegui hi ha les de més pes a la ciutat, com ara la de Sarrià-Sant Gervasi, les Corts o l’Eixample. També subscriuen la petició de dimissió els populars de Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i Sant Andreu. Les set juntes reclamen en un document conjunt que Josep Bou dimiteixi com a president del grup municipal a l’Ajuntament i torni l’acta de regidor al Partit Popular perquè [el seu lloc] pugui ser ocupat per un afiliat”. Ara per ara no s’han manifestat les d’Horta, Nou Barris i Sants: ni a favor ni en contra.

Que al PP de Barcelona i entre la militància hi ha un malestar generalitz­at amb el president del grup municipal no és nou. Va començar poc després que se celebressi­n els comicis locals del 2019, per bé que fins ara sempre s’havia optat per tractar les diferèncie­s de portes endins, sense fer gaire soroll i sense entrar en el cos a cos de manera pública. Però aquesta setmana la destitució, per part de Bou, amb data de 31 de març, de dos líders locals i un assessor ha marcat, per a aquestes juntes –i en suma per a la militància–, un abans i un després, ha estat la gota que ha fer vessar el vas. Es tracta, concretame­nt, de la destitució dels consellers de districte Xavier Cañigueral i Isaac Martín, també presidents de les Corts i de Sarrià, on els populars van obtenir els millors resultats. Dos cessaments a què, a més, també s’hi ha afegit el de l’assessor en matèria d’urbanisme, l’exregidor Eduardo Bolaños, cap de gabinet del president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández.

Les juntes populars dels set districtes recorden que el president del grup municipal “no és militant del PP” i asseguren que ha pres la decisió de destituir els consellers sense consultar-ho amb la direcció del partit als districtes, imposant la seva decisió als òrgans interns. Aquest fet, per als crítics, és la punta d’una llista de greuges, entre els quals destaquen el fet que fa poc Bou s’hagi ofert per encapçalar la candidatur­a de Vox o de Ciutadans per Barcelona a les pròximes eleccions municipals, a més d’actituds defensades al mateix Consistori que no sempre han estat alineades amb el partit, o que no dubti, si escau, a criticar el PP i els seus membres.

A les files populars també cou que el president del grup mantingui el càrrec després d’haver estat condemnat per haver agredit un ciutadà i irrita que quan ha prescindit de col·laboradors i empleats de llarga trajectòri­a i amb un ampli suport a les files populars aquestes persones hagin estat substituïd­es per d’altres de “no tan afins”. “El fet de comptar amb persones amb una ideologia diametralm­ent oposada ha sumit els afiliats en un enorme neguit i desànim”, apunten des dels set districtes, que posen com a exemple la presència d’un assessor “exmilitar

Des de les bases es critica que el projecte del president del grup municipal és més personal que de partit

de l’exèrcit bolivarià”, com també d’independen­tistes.

“El que ens preocupa és que està desmantell­ant el partit per dins, per als seus propis interessos, està utilitzant el PP com una plataforma personal”, expliquen diversos dirigents crítics amb Bou.

Per la seva banda, el president del grup municipal no va voler entrar a fer declaracio­ns, mentre que fonts del seu entorn van assenyalar que no hi són tots els districtes (en falten tres) i que en el cas dels signants de la petició no tots els responsabl­es hi estan d’acord. Sigui com sigui, diversos dirigents del PP a Catalunya no amaguen en privat que hi ha preocupaci­ó pel paper que està assumint Bou, que consideren que ara mateix resta més al PP del que suma, si bé de moment es vol evitar entrar en la polèmica en espera que Génova decideixi sobre una crisi local que, això sí, temen que pugui anar a més. La pilota està sobre la teulada del líder popular, Pablo Casado.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? El president del grup municipal del PP, Josep Bou, durant la celebració d’una sessió plenària
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU El president del grup municipal del PP, Josep Bou, durant la celebració d’una sessió plenària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain