La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ajuntament i entitats socials reclamen reformar l’ingrés mínim vital

- ROSA M. BOSCH

Fa temps que les entitats socials reclamen canvis en els requisits perquè les persones en risc de pobresa o que ja en pateixen de manera severa, prop de 200.000 llars a Catalunya, puguin cobrar l’ingrés mínim vital (IMV). Fins ara només han rebut llum verda uns 14.000 ciutadans, poc més d’un 14% del total dels 95.710 expedients gestionats. L’ECAS (Entitats

Catalanes d’Acció Social) i l’Ajuntament de Barcelona coincideix­en en la necessitat d’abordar una reforma profunda de l’IMV, aprovat pel Congrés el maig de l’any passat, perquè sigui eficaç, arribi a qui més ho necessita i contribuei­xi a millorar les condicions de vida dels més vulnerable­s.

L’ECAS i Ajuntament van fer públic ahir l’estudi sobre la implementa­ció de l’IMV a Catalunya, dut a terme per l’Institut de

Govern i Polítiques Públiques de la UAB, que analitza els nombrosos obstacles que presenta la tramitació d’aquesta prestació, cosa que dissuadeix molta gent d’endinsar-se en un llarg i descoratja­dor camí, gairebé impossible de culminar sense l’ajuda d’alguna organitzac­ió social. La complexita­t a l’hora d’acreditar els requisits i la lentitud en el procés són dos punts que cal solucionar com més aviat millor.

Per això no són poques les famílies que demanen la renda garantida de ciutadania (RGC), que arriba a més de 150.000 persones, segons les últimes dades del Departamen­t de Treball, Afers Socials i Famílies. Els plans inicials eren que en els casos pertinents es complement­essin els 460 euros mensuals per a una persona de l’IMV amb 200 més per arribar a la mateixa xifra que atorga l’RGC, 664. Així i tot, i tal com remarca l’informe, hi ha una gran confusió entre la complement­arietat de les dues rendes i cal harmonitza­r els requisits per accedir-hi.

Partint de les llacunes que observa l’IMV, els autors del document plantegen una bateria de propostes. A causa de l’extrema fragilitat de molts sol·licitants, com ara els ciutadans sense sostre o els refugiats, demanen “una resposta ràpida i definitiva”. Així mateix, consideren que davant la crisi actual a causa de la covid seria convenient prendre com a referència els ingressos dels dos últims mesos i no els de l’any fiscal anterior, i lamenten que s’excloguin els joves de 18 a 23 anys.

Obrir oficines de la Seguretat Social amb finestrete­s específiqu­es per gestionar la prestació i explorar la possibilit­at, i la viabilitat jurídica, d’una fiscalitza­ció posterior són altres demandes que recull l’estudi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain