La Vanguardia (Català-1ª edició)

Irene Vallejo farà el pregó de Sant Jordi de Barcelona

Hi haurà una desena d’espais al centre de la ciutat per descentral­itzar la festa

- MAGÍ CAMPS

Barson també ha volgut explorar la connexió espanyola de l’artista, on va arribar des de Cuba amb 13 anys amb la seva germana, abans d’anar a mitjans dels setanta a Puerto Rico i finalment establir-se als Estats Units, on va desenvolup­ar tota la carrera. Una experiènci­a dura en un Madrid encara fortament marcat pel franquisme i que sembla que havia volgut tancar una farmaciola que conserva un rellotge i una petita estampa de Goya.

Va fer art de gairebé res. La seva obra minimalist­a sembla senzilla però és d’una gran complexita­t. “Sobretot –va resumir ell– es tracta de deixar una marca que jo vaig existir: jo vaig ser aquí. Estava famolenc. Vaig ser derrotat. Jo era feliç. Jo estava trist. Vaig estar enamorat. Tenia por. Tenia esperances. Tenia una idea i tenia un bon propòsit, i per això vaig fer obres d’art...”.

Tot i que Irene Vallejo (Saragossa, 1979) va tenir dubtes seriosos de si li publicarie­n El infinito en un junco (Siruela / Columna, en català), des del 2019 el seu assaig es manté en la llista dels més venuts. Amb el subtítol “La invenció dels llibres al món antic”, la filòloga aragonesa ha captivat milers de lectors amb un recorregut gairebé novel·lat pel naixement del llibre. No és estrany, doncs, que Bibliotequ­es de Barcelona l’hagi triada per al pregó de la lectura 2021, que dona el tret de sortida al dia del Llibre. Amb el periodista Xavi Ayén, el 22 d’abril conversara­n al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Vallejo ho va anunciar en una piulada en castellà i català. En conversa amb La Vanguardia, manifesta “una mica d’incredulit­at i molta emoció”. L’any passat s’havia d’estrenar com a autora per Sant Jordi, però la pandèmia ho va malmetre tot: “La festa del Llibre és molt emocionant i sempre l’he vista des de l’altre costat; per això aquesta oportunita­t és meravellos­a”.

“A través de mi –continua–, es ret homenatge al llibre, la lectura, les bibliotequ­es i les llibreries. Serà un Sant Jordi molt especial, perquè ens hem trobat a faltar més que mai i així es converteix en un reconeixem­ent als que han mantingut el món del llibre durant aquest temps. Malgrat tots els auguris apocalípti­cs, quan ha arribat una catàstrofe de debò, la gent ha llegit més que mai”.

Sobre els temes de què parlarà amb Ayén, apunta: “Hauria de ser una reflexió sobre aquest període. Els llibres han estat refugi, que és molt diferent de tancament. Quan ets en una cabanya i la tempesta s’acosta, el refugi et protegeix. Ens movíem en un espai reduït i els llibres ens han donat espais. El paper sembla fràgil, però resulta que ens ha permès frenar la força destructiv­a del vendaval”. I conclou: “Sant Jordi és un ritual imprescind­ible”.

En aquest sentit, el sector està treballant en un Sant Jordi de baixa intensitat, en què les llibreries podran treure taules al carrer en un radi de 100 m. Com a novetat, es podran parar des de dimecres, dos dies abans, perquè hi hagi més ambient, tot i que el descompte del 10% només es podrà aplicar, per llei, el dia 23. També s’habilitara­n vuit o deu punts de Barcelona, que s’estan consensuan­t amb l’Ajuntament, amb entrada i sortida i l’aforament que es dicti en aquell moment. Només hi haurà parades de llibreries, editorials i floristes, i signatures d’autors presencial­s i algunes de virtuals, des de tots els racons del món.

Aquests llocs podrien ser la part baixa del passeig de Gràcia (de la plaça Catalunya fins a Diputació o Consell de Cent), els jardinets del Palau Robert, els jardinets del passeig de Gràcia, la plaça Reial, l’Arc de Triomf... El president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, declara que serà una festa “descentral­itzada, amb molta seguretat, perquè el màxim de gent la pugui gaudir i que sigui segura per a tothom”.

CELEBRACIÓ SEMIRECUPE­RADA

 ?? PAU CORTINA / ACN ??
PAU CORTINA / ACN
 ?? SANTIAGO BASALLO / ARXIU ?? L’assaig d’Irene Vallejo es manté a la llista dels més venuts
SANTIAGO BASALLO / ARXIU L’assaig d’Irene Vallejo es manté a la llista dels més venuts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain