La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’antic selecciona­dor femení, acusat d’abusos

- C. RUIPÉREZ

Ignacio Quereda va ser el selecciona­dor espanyol femení durant 27 anys, entre 1988 i 2015. El tècnic madrileny va ser destituït el juliol d’aquell any després del Mundial del Canadà, en el qual la selecció no va poder guanyar cap dels seus tres partits. Llavors les 23 convocades van fer pública una carta en la qual denunciave­n que la preparació havia estat insuficien­t i els mètodes eren obsolets. “Creiem que s’ha acabat una etapa”.

La protesta de les futboliste­s amagava molt més. Tota una història de vexacions i abusos, que el llibre No las llames chicas, llámalas futbolista­s (Libros Cúpula), de la periodista Danae Boronat, ha tret a la llum ara.

Al capítol tres, Boronat recull com el somni de jugar a la selecció es va convertir en calvari a les ordres de Quereda. “Em pessigava el cul i em deia: ‘Tu saps com fecunden els galls les gallines?’”, narra una internacio­nal. “A tu el que et fa falta és un bon mascle”, etzibava a una altra. A més era habitual que les menyspreés amb insults com “grassa”, “ximple” o “subnormal”. Marta Corredera, actual jugadora del Reial Madrid, revela que li aixecava la samarreta per mirar-li un pírcing. “Treute això. Provoca infeccions”, li deia.

“No ho havien explicat mai abans. No ho feien per por de represàlie­s i de quedar-se fora de la selecció. Pensaven que es jugaven la carrera. D’altres havien normalitza­t aquestes faltes de respecte”, destaca Boronat, que apunta a una connivènci­a entre Quereda i Ángel María Villar, president de la RFEF entre 1988 i el 2017. “Abans d’aquella carta del 2015 n’hi va haver dues més. Quan li van dir que només no la farien pública si ell dimitia, es va riure d’elles. Es creia inamovible”, analitza l’autora de l’obra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain