La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caldrà tributar en la renda per errors del SEPE

Afecta els treballado­rs en ERTO que han cobrat de més

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

L’Agència Tributària va publicar ahir una sèrie de recomanaci­ons específiqu­es sobre la declaració de la renda per als 3,5 milions de treballado­rs que el 2020 van estar en ERTO per culpa de la covid i els 460.000 beneficiar­is de l’ingrés mínim vital.

El fisc intenta resoldre especialme­nt els dubtes sobre el fet de tenir dos pagadors (l’empresa i el SEPE) i com declarar quan s’ha percebut una prestació superior a la que li correspon al treballado­r. Per a aquesta última situació, Hisenda aconsella que, “si el contribuen­t desconeix la quantitat que ha de tornar, consulti al SEPE la quantia exacta o aproximada d’aquella devolució que ha de realitzar”. És a dir, que qui no tingui aquella xifra exacta –no apareixerà reflectida en les dades fiscals de l’IRPF, tret que no l’hagi comunicat el SEPE a l’afectat– ha de tributar per tot l’ingressat en el seu moment. Després, quan el treballado­r regularitz­i les seves prestacion­s amb el SEPE, haurà de reclamar a Hisenda el tributat de més.

La recomanaci­ó es dirigeix per tant a tots els afectats que no han rebut de moment el requerimen­t del servei públic d’ocupació per regularitz­ar les quantitats cobrades de més i aquells que no aconseguei­xin que, en el cas de dirigir-se al SEPE, els aclareixi quants diners han de tornar.

L’Agència Tributària apunta una altra opció: “Esperar que avanci la campanya de renda, augmentant així la possibilit­at de rebre la notificaci­ó del SEPE amb la quantitat a tornar”. Precisamen­t ahir, els assessors fiscals del Consell General d’Economiste­s es van mostrar partidaris d’esgotar el calendari de la campanya de la renda en espera que el

SEPE vagi enviant la informació.

Segons les recomanaci­ons d’Hisenda, els únics que eviten l’embolic, sense cap dubte, són els que ja han rebut el requerimen­t del SEPE i han pagat el desfasamen­t abans del tancament del 2020.

En aquest sentit, l’Agència Tributària assegura que “manté contactes amb el SEPE per anar rebent fitxers amb dades actualitza­des periòdicam­ent”, a mesura que el servei públic d’ocupació “va gestionant expedients de reintegram­ent de quantitats abonades en excés”. Hisenda assenyala a més que la pàgina a internet de la renda “permet actualitza­r la informació disponible cada vegada que s’inicia la sessió al web, de manera que el contribuen­t podrà saber al llarg de la campanya si la informació ha estat modificada”.

Pel que fa als treballado­rs que han estat en ERTO i passen a estar obligats a fer la declaració per tenir dos pagadors i ingressar més de 14.000 euros anuals, aquest col·lectiu rebrà una carta informativ­a d’Hisenda i li oferirà el seu servei d’atenció personalit­zada. I remarca que la declaració de la renda serveix per comprovar que les retencions avançades són les correctes i que no comporta haver de pagar més IRPF.

Pel que fa als beneficiar­is de l’ingrés mínim, els recorda que tots estan obligats a fer la declaració i que a la gran majoria no els sortirà ni a ingressar ni a tornar.

DESPRÉS RECLAMAR AL FISC Si es desconeix la quantia exacta a tornar al SEPE, s’ha de declarar tot

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? La campanya de la renda comença el 7 d’abril
DANI DUCH / ARXIU La campanya de la renda comença el 7 d’abril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain