La Vanguardia (Català-1ª edició)

Naturgy proposa 1.000 baixes voluntàrie­s per retallar plantilla

- REDACCIÓ

Naturgy ha posat en marxa un pla de baixes voluntàrie­s que afectarà unes 1.000 persones a Espanya, gairebé un 20% de la plantilla al país. Fonts de la companyia van assegurar que el pla es troba en la fase inicial i que la voluntat és assolir un acord amb els representa­nts sindicals.

Les mateixes fonts van argumentar la retallada per la transforma­ció que està vivint el sector energètic, amb els desafiamen­ts de la descarboni­tzació, la transició energètica i més competènci­a. També s’han tingut en compte criteris d’eficiència i digitalitz­ació per tal d’optimitzar els costos.

“La voluntat de Naturgy sempre ha estat la negociació amb la plantilla, i ha estat i està sempre disposada al diàleg i col·laboració amb la representa­ció sindical”, van afegir les fonts esmentades.

El nou pla de baixes voluntàrie­s, avançat per Economía Digital, suposa continuar amb la política de reducció de plantilla que la companyia manté els últims anys. En total, el grup ha reduït la plantilla en 9.399 persones els cinc últims anys, del 2015 al 2020, a causa de les desinversi­ons realitzade­s en alguns països i a les sortides pactades amb els treballado­rs, segons les dades recopilade­s per Efe.

Al tancament del 2015, Naturgy –llavors anomenada Gas Natural Fenosa– sumava una plantilla total de 19.939 persones, després d’haver integrat a finals del 2014 la companyia xilena CGE, que el 2020 va decidir vendre. Així, el 2020 la plantilla es va situar en aproximada­ment 9.335 persones, descomptan­t el personal de la filial xilena. En el cas d’Espanya, la plantilla de Naturgy es va reduir al llarg del 2020 en gairebé 700 persones, fins a 5.320 treballado­rs.

En els últims anys, Naturgy ha posat en marxa diversos plans d’eficiència que han facilitat sortides de personal pactades, i també ha dut a terme externalit­zacions de serveis, així com vendes d’actius –entre elles edificis corporatiu­s– per estalviar costos.

El programa actual de baixes s’emmarca en el pla estratègic de Naturgy fins al 2022, que el president Francisco Reynés va presentar als inversors a finals de juny del 2018 a Londres.

Aleshores, Naturgy va anunciar

En cinc anys la plantilla global del grup s’ha reduït en prop de 9.400 persones

que volia aconseguir uns estalvis de costos anuals de 500 milions l’any 2022. Tot i això, la multinacio­nal ha aconseguit l’objectiu més de pressa del previst i fins i tot ha anat més lluny, en obtenir estalvis per 545 milions al tancament del 2020.

L’anunci del pla, que ha sorprès els sindicats, es produeix enmig del procés de tramitació de l’opa llançada pel fons australià IFM per adquirir un 22,7% del capital de la companyia. L’opa està pendent ara de l’autoritzac­ió del Govern espanyol. Ahir, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va afirmar que es tindran en compte criteris de “permanènci­a, estabilita­t i vocació industrial”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain