La Vanguardia (Català-1ª edició)

En el boom de la logística

Method factura 30 milions, un 52% més, per l’auge de l’‘e-commerce’

- BLANCA GISPERT

Gonzalo Forniés i Jose Servat es van conèixer cursant ADE a la Universita­t Ramon Llull i, en acabar els estudis, van emprendre camins paral·lels en l’àmbit de la consultori­a. Van treballar per a grans firmes: Roca Junyent, KPMG, Odgers... fins que les ganes d’emprendre va reunir de nou els seus camins.

El 2011 van crear E-Makers, una plataforma logística de vehicles sostenible­s que servia a empreses del naixent sector del comerç electrònic. Al cap de cinc anys, quan l’empresa facturava uns dos milions, van vendre el negoci al competidor madrileny Redyser, on van treballar durant dos anys com a directius fins que la companyia es va vendre a la multinacio­nal GLS. Allà van conèixer Luis Ángel Florez, que havia treballat a Seur anteriorme­nt. Van tenir bona sintonia i van decidir emprendre de nou al mateix sector. Comptaven amb experiènci­a i amb un mercat cada cop més important.

A inicis del 2018, van fundar Method Advanced Logistics, una plataforma enfocada a serveis de repartimen­t d’última milla per a empreses de comerç electrònic. Amb base operativa a Santa Perpètua de Mogoda, la firma treballa per a deu grans grups del sector com Amazon, Correos Exprés o MRW, que solen tenir aquest tipus de serveis externalit­zats. També ha llançat un servei de transport exclusiu i personalit­zat que actualment fan servir firmes com Just Eat, PC Components, Nespresso o Raja Pack.

L’abast de la seva operativa és peninsular. En tres anys, la firma ha obert 20 delegacion­s repartides entre Espanya i Portugal (encara que en aquest últim país l’activitat es testimonia­l). En conjunt, els magatzems sumen uns 20.000 m2 de superfície. Els serveis d’emmagatzem­atge i repartimen­t els duen a terme uns 680 treballado­rs, el 70% dels quals són propis i el 30% subcontrac­tats a través d’agències de col·locació i empreses ETT. La flota és pròpia i té 650 vehicles (furgonetes i motos), el 30% dels quals són elèctrics.

Forniés comenta que l’empresa ha guanyat aquesta dimensió a causa de la pandèmia, que ha disparat l’ús del comerç electrònic entre la població. La xifra de negoci també ho reflecteix. El 2020 es va situar en 29,8 milions d’euros, un 52% més que l’any anterior, quan va facturar 19,5 milions. El negoci, assegura, és rendible, encara que els marges del sector solen ser ajustats: no superen un dígit percentual.

A més, l’empresa ha llançat recentment un servei de tramesa d’articles voluminoso­s entre empreses i particular­s. Treballa per a marques com Electrocos­to, Sauber, Descansin o Duérmete i també permet a particular­s enviar mobles o electrodom­èstics d’un domicili a un altre. “Aquesta xarxa de transport ja representa el 15% de l’activitat i esperem que l’any que ve signifiqui la meitat del negoci. Veiem una gran oportunita­t en aquest segment”. Aquest any, la companyia preveu facturar 40 milions d’euros i fitxar unes 300 persones més fins a arribar al miler de treballado­rs.

Amb totes aquestes xifres a l’alça, el cas de Method demostra el boom que viu el sector de la logística durant la pandèmia.

L’empresa nascuda fa tres anys dona feina a més de 680 persones i preveu arribar al miler a finals d’any

 ?? AL ?? Els tres socis fundadors Jose Servat, Gonzalo Forniés i Luis Ángel Florez
AL Els tres socis fundadors Jose Servat, Gonzalo Forniés i Luis Ángel Florez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain