La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No temi morir; tingui por de perdre la vida”

-

Com gestiona la seva por davant un artefacte explosiu? La converteix­o en una decisió. Però com? Al principi, la por es disfressa de prudència i et xiuxiueja: “Ves amb compte”... Com evitar que arribi a dominar-nos? Per començar, admetent que existeix. Tens por i sovint és una bogeria no tenir-ne.

Ja ho he admès: estic angoixat i...

La por és una emoció incontrola­ble que em pot dominar; però quan decideixo superar-la, començo a convertir-la en una decisió racional que domino. En aquest moment deixes de ser una víctima de la por per ser ja algú que intenta dominar-la.

Puges de categoria?

És essencial, perquè si negues aquesta por i la deixes créixer dins teu, t’acabarà dient “no pots”, i després “no ho facis”.

Però vostè no pot dir “no puc”.

Ningú no ho ha de fer. Busqui la motivació. Tinc la motivació de servir i per a vostè pot ser la de guanyar-se la vida o simplement dominarse i ser amo del seu destí...

La trobo. I llavors...?

Ja no pot fugir. Vostè ha decidit que no pot fugir i que gestionarà aquesta por... Veu com ja és actor i no víctima?

I pors més subtils?

La por és el guardià de la seva zona de confort. Li impedeix d’abandonar-la. És necessari per evitar la temeritat, però si li cedeix el control de la seva vida a la por, li impedirà de créixer. No temi morir; tingui por de perdre la vida.

Són paraules, però la por és un animal. Vegem: vostè ha assumit que té por; ha decidit controlar-la, perquè té una motivació superior a la por mateixa i a la seva pròpia comoditat, i ara només ha d’utilitzar la tècnica per convertir la seva decisió de gestionar la por en una conducta eficaç que la frenarà.

Aquí volia arribar: quina és la tècnica? Ara controli la respiració, perquè amb ella controlarà les emocions.

Com?

El cervell interpreta els teus canvis de respiració com a indicador del que està passant. I si ets tu qui la controla, el missatge que li envies és que tens controlada la situació i també el perill. No oblidi que la major part de les pors tenen un origen imaginari: el perill és creure-s’ho.

Com respiro per no angoixar-me?

Faci esport. Si fa esport, estarà molt acostumat

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain