La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pensar que som fràgils

- Jordi Juan Director

El gran Juli Cèsar es feia acompanyar per un esclau quan tornava triomfant a Roma, després d’algunes de les seves victòries, perquè li xiuxiuegés a cau d’orella que no era un Déu, i recordar-li que era humà. Una cosa semblant ha viscut bona part del planeta quan ha vist que aquell món tan perfecte i quadricula­t en el qual vivia l’alterava de forma sobtada una pandèmia desconegud­a. Avui encara no ens hem refet de l’impacte econòmic i emocional que ha suposat el coronaviru­s que ha posat en dubte la seguretat amb què vivíem.

El creixement descontrol­at de les diferents economies ens podia portar a la idea equivocada que el món funcionava com un rellotge i només alguns episodis atmosfèric­s o les dramàtique­s guerres podien afectar aquest nou ordre. La covid ens ha fet sentir molt més insegurs. I potser és bo que fem el pensament que el planeta no és com una màquina perfectame­nt sincronitz­ada, sinó que la crisi climàtica i el desenvolup­ament insostenib­le i contumaç són una amenaça real per a la nostra supervivèn­cia. Així, petites coses es converteix­en en grans tragèdies. Ha hagut d’embarranca­r un vaixell de càrrega al canal de Suez, dels 18.000 que hi passen anualment, perquè tornem a adonar-nos de la nostra enorme fragilitat. Ni més ni menys que el 12% del comerç mundial passa per aquesta ruta que fa dos dies que està tancada per l’accident de la nau. Hi ha 150 vaixells bloquejats i altres centenars que es dirigien a la zona i ara estan plantejant­se canviar la ruta per anar envoltant el continent africà pel cap de Bona Esperança. Segurament un accident menor d’un vaixell de càrrega pot acabar provocant seriosos problemes a milers d’empreses a tot el món. Són els senyals dels nous temps.

I el futur de moltes companyies depèn en aquests moments de veure si la marea puja a temps perquè el gran gratacel horitzonta­l en què s’ha convertit el gegantí portaconte­nidors Ever Given estigui en condicions de tornar a navegar. Tal com escrivíem, hem de ser conscients de la nostra fragilitat i que avui vivim en un planeta que mereix ser cuidat amb molta cura.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain