La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden intenta reclutar la UE per formar una “aliança de democràcie­s”

El president dels EUA anuncia que es presentarà a la reelecció el 2024

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Els Estats Units “faran retre comptes a la Xina” per les violacions de les regles internacio­nals i els drets humans, va afirmar ahir el president Joe Biden en la primera roda de premsa a la Casa Blanca, abordant de cara la creixent confrontac­ió amb la potència asiàtica. “El principal objectiu és convertir-se en el líder, al país més ric i poderós del món” però “això no passarà sota el meu mandat”, va assegurar Biden, que es va comprometr­e a augmentar les inversions en investigac­ió per fer front a la competènci­a xinesa i reforçar les aliances internacio­nals del país per actuar de forma concertada.

L’esperada compareixe­nça va celebrar-se pocs abans de la intervenci­ó per videoconfe­rència en la cimera virtual del Consell Europeu per reafirmar la reconcilia­ció transatlàn­tica. Biden va insistir en la intenció de reclutar la Unió Europea per formar una “aliança de democràcie­s” que ofereixi resistènci­a a la retòrica dels models autocràtic­s que són més eficaços per trampejar els reptes del segle XXI.

“Aquesta és la batalla que s’entaula ara mateix, la batalla entre la utilitat de les democràcie­s i les autocràcie­s al segle XXI”. “Hem de treballar junts” i demostrar que “la democràcia funciona”, va insistir Biden, endinsant-se en una iniciativa llançada durant la campanya electoral com a mostra del compromís de posar fi als flirtejos de Trump amb líders autoritari­s i populistes, però que a Europa ha suscita el temor del retorn a una dinàmica de blocs.

Lluny de tractar de calmar les aigües després del xoc amb la Xina en la cita bilateral de la setmana passada a Alaska, el president nord-americà va insistir en l’enfocament. El president Xi Jinping “no té cap os democràtic al seu cos”, va dir, i els Estats Units no callaran davant els abusos als drets humans. “El dia en què ens vam apartar d’aquest compromís amb els drets humans, com va fer l’últim president, és quan vam començar a perdre la nostra legitimita­t al món”.

No va ser aquest l’únic dard dirigit per Biden al seu antecessor, Donald Trump. La primera ocasió formal dels reporters per interpel·lar directamen­t el president dels Estats Units ha arribat després de més de dos mesos en el càrrec i l’expectació era enorme.

Les preguntes sobre la situació a la frontera amb Mèxic van dominar la roda de premsa. Biden va qualificar de “totalment inacceptab­les” les condicions en què estan sent acollits els milers de menors no acompanyat­s que han arribat en les últimes setmanes a la frontera, però va culpar l’anterior administra­ció del caos, per haver “desmantell­at” tant les infraestru­ctures com el marc legal per respondre als repunts migratoris.

Es tracta d’una cosa “cíclica”, que passa cada any, va insistir Bipeculaci­ons den, rebutjant que els seus anuncis sobre la posada en marxa d’una política migratòria “humanitàri­a” hagi tingut un efecte crida.

“No venen perquè jo sigui un bon paio”, va replicar, sinó per les dramàtique­s condicions als seus països d’origen, amb els quals la vicepresid­enta Kamala Harris ha rebut l’encàrrec de treballar per combatre les causes de la immigració. La immensa majoria de les persones que arriben a la frontera, incloses les famílies, “estan sent enviades de tornada a Mèxic”, va reiterar provant de relativitz­ar la situació, el gran tema actual dels mitjans conservado­rs.

Una de les primeres preguntes a què va haver de respondre va ser si pensa presentar-se a la reelecció el 2024, qüestió a la qual Biden, de 78 anys, va contestar afirmativa­ment. “La resposta és sí. El meu pla és presentar-me a la reelecció. Aquesta és la meva expectativ­a”, amb Harris com número dos, va dir per primera vegada Biden, que en el passat s’ha presentat com un pont entre generacion­s. El líder demòcrata prova de tallar així no només les es

sobre els seus plans polítics a mitjà termini sinó també, implícitam­ent, sobre el seu futur immediat davant les insistents especulaci­ons sobre els suposats plans de cedir el testimoni a meitat de mandat a la vicepresid­enta Kamala Harris.

Preguntat sobre si creu que tornarà a competir amb Trump el

“El president Xi Jinping no té cap os democràtic al seu cos”, diu el líder nord-americà

Les preguntes sobre la situació a la frontera acaparen la primera roda de premsa del mandatari

2024, Biden va somriure. “El trobo a faltar”, va dir abans de qüestionar fins i tot si aleshores el Partit Republicà encara existirà. Malgrat que la resposta sobre els seus plans va ser categòrica, després va afegir que en realitat no li agrada fer plans a més de tres anys vista. “Soc una persona amb una gran confiança en el destí”, va dir, misteriós.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain