La Vanguardia (Català-1ª edició)

El règim de Corea del Nord dispara dos míssils balístics sobre el mar

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Torna la incertesa a la península coreana. Corea del Nord va disparar ahir dos projectils des de la seva costa oriental cap al mar. Segons les primeres estimacion­s, es tractaria de dos míssils balístics de curt abast, la qual cosa suposa el primer assaig amb aquest tipus d’armament des que Joe Biden va arribar a la Casa Blanca.

Les proves es van fer entre les set i sis minuts i les set i vint-i-cinc del matí (hora local). D’acord amb l’Estat Major Conjunt sud-coreà, els projectils van partir de la província Hangyong del Sud. Després de volar al voltant de 450 quilòmetre­s i assolir una altitud de 60 quilòmetre­s, van caure a l’aigua sense provocar danys.

El d’ahir és el segon assaig d’armes realitzat pel règim nord-coreà en menys d’un setmana. Diumenge

passat, Pyongyang va provar dos míssils de creuer, menys potents i més lents que els balístics, a la costa occidental. Aquest exercici no contravé les resolucion­s imposades pel Consell de Seguretat de l’ONU contra el seu programa armamentís­tic, i tant Seül com Washington li van treure importànci­a en un intent per mantenir obertes les vies de comunicaci­ó.

Tot i això, Pyongyang sí que té prohibit fer proves de míssils balístics de llarg abast, dissenyats en principi per poder transporta­r ogives atòmiques. “Ha passat un any des de la darrera vegada que van llançar un míssil (balístic)”, va declarar el primer ministre japonès, Yoshihide Suga. “Això amenaça la pau i la seguretat del nostre país i la regió. També és una violació de les resolucion­s de l’ONU”, va afegir.

El programa armamentís­tic nord-coreà ha estat un assumpte difícil amb què han hagut de torejar les últimes administra­cions dels Estats Units. Cada una d’elles ha abordat la situació amb diferents incentius i sancions, però cap no ha aconseguit persuadir el règim dels Kim de què abandonés l’objectiu d’aconseguir armes nuclears i míssils per llançar-les.

Després que el país llancés el seu primer míssil interconti­nental el 2017, l’expresiden­t Donald Trump va optar pel diàleg directe amb Kim Jong-un per resoldre el contenciós. Malgrat que van mantenir tres reunions cara a cara, les converses sobre la desnuclear­ització es van estancar després del fracàs de la cimera de Hanoi del 2019, i no han avançat des d’aleshores.

Actualment, l’Administra­ció de Joe Biden està duent a terme una profunda revisió de la seva estratègia per lluitar amb Corea del Nord, i està previst que anunciï les seves línies mestres en un futur proper.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain