La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuomo va prevaricar prioritzan­t el test de la covid a la família

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Quan fa un any la immensa majoria de novaiorque­sos ni tan sols no podia somiar accedir als test per detectar la covid, la família Cuomo tenia barra lliure gràcies a un dels seus membres: Andrew, el governador de l’estat.

Algú haurà d’explicar quines forces ocultes han convertit el triomfador Andrew Cuomo per la seva gestió de la pandèmia en un dels principals pàries de la política dels Estats Units. Cada vegada més s’amplia el cor de veus des del seu propi partit que li demana que marxi per les acusacions d’assetjamen­t a almenys vuit dones i per manipular i amagar el nombre de morts pel coronaviru­s en geriàtrics.

Molts apunten que, darrere d’aquesta façana d’èxits, hi havia un estil dèspota que anava sembrant greuges i encoratjan­t la revenja. Però per malament que vagin les coses, sempre poden empitjorar. És el que li està passant a Cuomo.

Ara se l’acusa de fer tripijocs perquè els membres de la seva família i altres influents persones del seu cercle més pròxim fossin sotmesos a anàlisi per detectar el virus aprofitant la posició de poder. Va passar en aquell moment en què la pandèmia planava sobre l’estat de Nova York, que, al cap de poc, es va transforma­r en el lloc del món amb més malalts i difunts.

Segons va revelar el Times Union d’Albany (capital de l’estat), Cuomo va ordenar a alts càrrecs sanitaris, entre aquests el comissiona­t Howard Zucker, que es donés prioritat al seu entorn en els tests. Entre els beneficiat­s d’aquest tracte especial hi ha Matilda, la mare del governador i, com a mínim, una de les seves germanes.

Un altre dels afavorits va ser Chris Cuomo, germà petit d’Andrew i estrella de la CNN, que va trencar els codis ètics i va encimbella­r el governador en pantalla.

Chris Cuomo i família van rebre el test diverses vegades en aquella fase inicial. El resultat va indicar en una ocasió que el periodista s’havia encomanat. El governador va contactar amb ell en una les rodes de premsa que tanta fama li van donar a escala nacional. Aquelles aparicions diàries a la televisió li van obrir la porta a guanyar un Emmy.

“El virus és un gran equiparado­r. El meu germà Chris és positiu per coronaviru­s”, va informar el governador. En un moment en què els laboratori­s disposaven de poca capacitat per oferir resultats, els novaiorque­sos

El tracte de favor s’afegeix als casos d’assetjamen­t i a l’ocultació de morts als geriàtrics

no van conèixer el tracte preferenci­al del governador a la seva família. En aquells dies, els residents a Nova York volien fer-se les proves, mentre que els que tenien símptomes lleus eren confinats a casa en lloc de sotmetre’ls al test.

Rich Azzopardi, portaveu d’Andrew Cuomo, va negar els fets i els va qualificar d’“esforç poc sincer per reescriure el passat”.

El Congrés va iniciar aquesta setmana la investigac­ió per a un possible impeachmen­t pels suposats assetjamen­ts, afer en què la fiscal general de l’Estat, Letitia James, també té obertes indagacion­s, mentre que l’FBI indaga en el cas dels geriàtrics.

L’alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, també demòcrata, no va desaprofit­ar l’ocasió per furgar en la ferida del seu enemic. “Un afer més que cal afegir a les acusacions d’assetjamen­t i l’encobrimen­t de morts als geriàtrics”, va remarcar l’alcalde. Fins i tot va sembrar la sospita que la política d’“encobrimen­t” de Cuomo en aquests centres va poder causar morts. “Em preocupen –va remarcar De Blasio– els que van perdre éssers estimats i encara no saben la veritat”.

 ?? DIMITAR DILKOFF / AFP ?? Colònia IK-2 del servei penitencia­ri federal a Pokrov, on Navalni està empresonat
DIMITAR DILKOFF / AFP Colònia IK-2 del servei penitencia­ri federal a Pokrov, on Navalni està empresonat
 ?? BRENDAN MCDERMID / AP ?? Andreu Cuomo, governador de l’estat de Nova York
BRENDAN MCDERMID / AP Andreu Cuomo, governador de l’estat de Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain