La Vanguardia (Català-1ª edició)

La salut de Navalni al penal de Pokrov empitjora

La seva advocada diu que té “greus mals d’esquena”

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Fa dues setmanes que l’opositor rus Aleksei Navalni és a la colònia penitencià­ria IK-2 i els seus coneguts han fet saltar les alarmes. Els advocats el van trobar ahir “desmillora­t” i el seu equip desconfia de les autoritats, que en un comunicat del Servei de Presons van afirmar que el seu estat de salut és “estable i satisfacto­ri”. Però el mateix Navalni denuncia que el “torturen” perquè no el deixen dormir.

Els advocats de la veu més crítica contra el Kremlin de Vladímir Putin es van unir ahir a Leonid Vólkov, estrateg del seu equip, que dimecres va denunciar a les xarxes socials els seus problemes de salut i que “en tot aquest temps només li donen dues pastilles d’ibuprofèn” al dia.

“Segons la meva opinió, el seu estat de salut és extremadam­ent desfavorab­le, perquè està experiment­ant forts mals d’esquena i a la cama dreta”, explicava ahir la seva advocada, Olga Mikháilova, al canal de televisió Dojd, després de reunir-se amb ell al penal de Pokrov, a cent quilòmetre­s de Moscou. “La cama se li entumeix, no s’hi pot recolzar, res. De fet, la cama dreta està en un estat terrible”.

Vólkov va atribuir la responsabi­litat del que li pugui passar al president de Rússia, Vladímir Putin.

A aquestes acusacions va respondre ahir el Servei de Presons, que va assegurar que la salut de l’adversari més mediàtic del Kremlin és “estable i satisfactò­ria”. En un comunicat va assegurar que el mateix dimecres es va dur a terme una revisió mèdica dels reclusos, a petició d’aquests, i que també hi va participar Navalni.

Però aquestes explicacio­ns no han satisfet els seus col·laboradors. “Ara sí que estem realment preocupats”, va escriure a Twitter la Fundació de lluita contra la Corrupció, l’oenagé fundada per Navalni. “Ni el Servei de Presons pot dir que Navalni està en bones condicions”. Creuen que l’han enviat a l’hospital de la presó, però la direcció de l’IK-2 ho està amagant.

Navalni va enviar ahir per mitjà dels seus advocats un escrit al cap de Presons, Aleksandr Kalàixniko­v, denunciant que des del mes passat està demanant ajuda mèdica diàriament, primer al centre de detenció provisiona­l i ara al penal. Segons ell, receptar-li ibuprofèn “és una burla”.

També denuncia l’opositor que a la presó li estan aplicant “tortura amb insomni”. Segons l’escrit, enviat amb còpia al fiscal general de Rússia, Ígor Kràsnov, s’explica que Navalni va ser inclòs el 18 de febrer entre els presos “propensos a fugir”, un raonament “sense cap fonament legal”.

Malgrat que estic constantme­nt ajagut sota d’una càmera de vídeo, un empleat de la Colònia Penitencià­ria IK-2 se m’acosta vuit vegades durant la nit, em filma i anuncia en veu alta que està gravant el recompte preventiu del condemnat Navalni, despertant-me així cada hora”, diu al comunicat.

A aquesta denúncia s’hi van unir ahir unes 160 personalit­ats de la cultura russa, inclosos músics, periodiste­s i directors de cinema, que van demanar, unes condicions per a Navalni que no posin en perill la seva vida en una carta oberta dirigida a Kalàixniko­v, Kràsnov i a la Defensora del Poble, Tatiana Moskalkova. Asseguren que aquesta pràctica és “una tortura psicològic­a que condueix a un deterioram­ent de la seva salut i representa una amenaça per a la seva vida”.

Els signants recorden que Kalàixniko­v va assegurar al febrer que no hi havia cap amenaça per a la salut i seguretat de Navalni. “Vostè i el fiscal general, Ígor Kràsnov, són els garants de la seguretat, la salut i la vida d’Alexei Navalni”, asseguren a la carta.

Els col·laboradors de Navalni indicaven ahir que és possible que l’estiguin afectant les conseqüènc­ies de l’enveriname­nt amb l’agent nerviós Novitxok que va patir el mes d’agost passat durant un viatge per diverses ciutats de Sibèria.

Traslladat en coma a una clínica a Berlín, va passar uns quants mesos a Alemanya recuperant-se. A la seva tornada, al gener, va ser detingut immediatam­ent. Un tribunal de Moscou el va acusar d’incomplir els termes de la seva llibertat condiciona­l abans i durant la seva estada a Alemanya, i va ordenar que ingressés a la presó dos anys i mig per complir la pena per frau que se li va imposar el 2014, en un cas que tant ell com els seus aliats consideren fabricat expressame­nt per apartarlo de la política.

La condemna contra Navalni va provocar les més grans jornades de protesta contra Putin dels últims anys. Desenes de milers de persones es van manifestar a més de cent ciutats de Rússia, i les autoritats van respondre amb una dura repressió policial que es va saldar amb més d’11.000 detinguts.

També va provocar el rebuig dels països occidental­s. Els Estats Units, la Unió Europea i el Canadà han aplicat sancions contra alts funcionari­s relacionat­s amb l’enveriname­nt i detenció de l’opositor. Ahir, els ministres d’Exteriors de les repúblique­s bàltiques d’Estònia, Letònia i Lituània, membres de la UE i l’OTAN, van exigir a Rússia que facilités “com més aviat millor” ajuda mèdica al detingut i van demanar a la UE que es pronunciï també en aquest sentit.

L’opositor denuncia que li apliquen una “tortura amb insomni” despertant-lo vuit vegades totes les nits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain