La Vanguardia (Català-1ª edició)

El canal de Suez espera la pujada de la marea per desbloquej­ar la ruta

- REDACCIÓ

La marxa de l’economia mundial depèn d’un fil. D’un fil d’aigua en aquest cas. Les autoritats del canal de Suez confien que la pujada de la marea, prevista per a diumenge vinent i dilluns, permeti desembarra­ncar l’Ever Given, el gegantí portaconte­nidors que manté tancada la ruta per la qual circula el 12% del comerç mundial, i en particular el mateix petrolier.

L’Ever Given, un vaixell de càrrega de bandera panamenya de 400 metres d’eslora, va embarranca­r dimarts contra una de les parets d’aquest canal que separa l’Àfrica d’Àsia a través de la península del Sinaí. Des d’aleshores, les tasques de dragatge com la que reflecteix la imatge no han servit per millorar les coses. El fet de què la part frontal del vaixell s’hagi encastat cinc metres a la paret del canal, empitjora les coses.

El bloqueig d’aquesta ruta marítima manté 150 vaixells en espera. Però ha obligat també alguns grans armadors a canviar la ruta i rodejar el continent africà. És l’opció que estudien Maersk, primer armador mundial, i Hapag-Lloyd. Aquesta eventualit­at encariria els preus del transport, ja que exigiria molt més temps. “Seguim de prop les operacions i no descartem cap opció” va explicar ahir Concepción Boo Arias, portaveu de Maersk, a l’agència France Press. Maersk té nou portaconte­nidors i dos vaixells encallats al canal.

Hapag Lloyd, que té la seva base a Hamburg, “està avaluant la possibilit­at de realitzar el trajecte a través del cap de Bona Esperança”, segons una nota enviada els seus clients. “No tenim cap indicació de quan es posarà el portaconte­nidors a flor d’aigua” va indicar l’empresa alemanya.

El canal de Suez redueix en 6.000 quilòmetre­s el trajecte entre els ports de Singapur i Rotterdam, la qual cosa significa d’una a dues setmanes de temps menys que si es rodeja el continent africà.

El 2020 més de 19.000 vaixells van utilitzar aquesta ruta, si bé també ha conegut episodis de guerra i anys d’inactivita­t. En primera línia del rescat del portaconte­nidors (200.000 tones) es troba la firma SMIT Salvage BV, especialit­zada en la solució d’accidents marítims. Braemar ACM, l’altra empresa que treballa sobre el terreny en el rescat, va indicar ahir que “no descartem diversos dies de bloqueig”.

La pitjor de les hipòtesis és la d’haver de descarrega­r gran part de la càrrega de l’Ever Givern, fet que obligaria a demorar-ne el rescat durant setmanes.

 ?? SUEZ CANAL AUTHORITY / EFE ?? Tasques de dragatge al canal de Suez
SUEZ CANAL AUTHORITY / EFE Tasques de dragatge al canal de Suez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain