La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pedra a la sabata

El paper del Consell per la República, i per extensió de Puigdemont, fa encallar les negociacio­ns entre ERC i JxCat

- JOSEP GISBERT

El paper del Consell per la República, i per extensió de Carles Puigdemont, s’ha convertit en un dels principals esculls de la negociació entre ERC i JxCat per a la formació del nou Govern. Tant que a les portes de la primera sessió d’investidur­a de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t la qüestió continua encallada. Però, què és el Consell per la República? I per què fins ara no ha estat possible assolir un acord en aquest punt?

El Consell per la República es va crear el mandat passat en el marc de l’acord de legislatur­a entre JxCat i ERC. Inicialmen­t va ser concebut com una espècie de gabinet a l’ombra que treballés, des de Bèlgica, per avançar en l’aplicació del resultat de l’1-O, atès que la Generalita­t, des de Catalunya, no podia fer-ho per la intervenci­ó de l’autonomia derivada de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó. De fet, el primer nom que va circular va ser, segons aquest plantejame­nt, el de Consell de la República, que al final es va transforma­r en Consell per la República, en una mostra de com una preposició canvia completame­nt el significat i de com les expectativ­es del principi van quedar aviat rebaixades.

La idea de crear un instrument d’aquestes caracterís­tiques va sorgir del mateix Puigdemont i un dels qui li va donar forma en els primers moments va ser Quim Torra, quan només era diputat de JxCat al Parlament, després de les eleccions del 21-D, i encara no sospitava que seria el següent president de la Generalita­t. Com que es tractava d’un compromís de l’acord per formar el Govern, el Consell per la República es va donar per constituït quan Torra va prendre possessió del càrrec, el maig del 2018, i a partir de llavors va tocar dotar-lo de contingut. Tasca que no va resultar fàcil, perquè fins al mes d’octubre a Barcelona i el de desembre a Brussel·les no es va presentar en públic. I ho va fer com una entitat privada, sota jurisdicci­ó belga, que tindria finançamen­t també privat –dels 92.638 adherits amb què compta actualment i de les donacions de particular­s– i que seria independen­t del Govern.

El Consell per la República, en tot cas, es posava en marxa amb el suport de JxCat, ERC i el PDECat, però sense el de la CUP, amb l’objectiu, segons el seu reglament, d’“impulsar les activitats de caràcter polític, social, cultural i econòmic destinades a la implantaci­ó i materialit­zació d’un Estat indequerre­s pendent a Catalunya en forma de república”. La seu quedava fixada a la Casa de la República, que és la residència de Puigdemont a Waterloo, i aquest es convertia en el seu president com a “president legítim” abans de l’aplicació del 155. Per aquest mateix motiu formen part del consell de govern Antoni Comín, com a vicepresid­ent, Clara Ponsatí i Lluís Puig, al costat de representa­nts dels partits que li donen suport i de les entitats sobiranist­es. Però el que havia de ser un espai transversa­l de coordinaci­ó de l’independen­tisme va anar derivant en caixa de ressonànci­a del 130è president de la Generalita­t i de la resta d’“exiliats” de JxCat.

Així, ERC, que a la foto de les presentaci­ons a Barcelona i Brussel·les estava encapçalad­a per Pere Aragonès a primera fila, va anar prenent-hi distància, primer amb una representa­ció de segon nivell en el consell de govern –Isaac Perarire– i després rebutjant participar en la fundació de l’assemblea de representa­nts –l’equivalent a un Parlament dels electes independen­tistes–, duta a terme el desembre del 2020. En paral·lel, durant aquest temps, malgrat no tenir el suport de la CUP, una de les organitzac­ions que la integren, Poble Lliure, es va incorporar al consell de govern. I també ho van fer Solidarita­t Catalana per la Independèn­cia (SI), Moviment d’Es(MES) i Independen­tistes d’Esquerres, que amb Demòcrates de Catalunya, que ha estat en el Consell per la República des del primer dia, han format part de les candidatur­es de JxCat el 14-F.

Amb tots aquests moviments, ERC i la CUP consideren que l’entitat està clarament decantada de la banda de Puigdemont. I és per això que, en el context de les actuals negociacio­ns per a la formació del Govern, proposen crear un nou òrgan de coordinaci­ó de l’independen­tisme que fixi el full de ruta a seguir a partir d’ara. JxCat insisteix que aquest òrgan ja existeix i és el Consell per la República, i ERC ho rebutja, tret que es reformuli completame­nt el seu paper, i també el del 130è president de la Generalita­t, en la línia de reemplaçar-lo per un “lideratge col·lectiu i compartit”, com va proposar ahir mateix Marta Rovira.

El que havia de ser un espai transversa­l de l’independen­tisme ha derivat en caixa de ressonànci­a de l’“exili”

Els republican­s volen un òrgan de coordinaci­ó que no estigui decantat de la banda de l’expresiden­t

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La principal fita del Consell per la República ha estat el macroacte de Perpinyà del febrer del 2020
PERE DURAN / NORD MEDIA La principal fita del Consell per la República ha estat el macroacte de Perpinyà del febrer del 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain