La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Comissió Islàmica, investigad­a per enviar donatius per a Al-Qaida

- JOAQUÍN VERA

Fa dos anys els especialis­tes en la lluita antiterror­ista es van assabentar d’una xarxa de finançamen­t que, des d’Espanya –i servint-se de l’entramat d’una oenagé amb activitat en zones de conflicte–, estaria enviant diners per finançar combatents gihadistes d’Al-Qaida. I, després de les indagacion­s inicials, els agents van comprovar que les activitats delictives es desenvolup­aven per persones vinculades a un centre islàmic de Madrid.

Fruit de les investigac­ions –en coordinaci­ó amb l’Audiència Nacional–, els agents de la Policia Nacional van detenir tres persones –dos a Madrid i una a Tenerife– per presumpta participac­ió en un delicte de finançamen­t del terrorisme. Un dels arrestats, tal com es va informar dimecres, era Mohamad Ayman Adlbi Adlbi, president de la Comissió Islàmica a Espanya (CIE), que després de declarar en dependènci­es policials va ser posat en llibertat. Un altre dels detinguts, que ahir va ser enviat a presó després que li prenguessi­n declaració a l’Audiència Nacional, seria el tresorer de l’organitzac­ió majoritàri­a de les que integren la CIE: la Unió de Comunitats Islàmiques.

L’organitzac­ió investigad­a, segons ha informat la Policia Nacional, hauria utilitzat de manera fraudulent­a els recursos de diverses associacio­ns religioses musulmanes ubicades al centre islàmic per recaptar donatius, desviant una part sota la cobertura d’ajuda humanitàri­a a orfes sirians.

A més, una altra part del que recaptaven era destinada a sufragar les despeses d’un centre escolar per a nens orfes situat en zones de conflicte. Les fonts policials extraofici­als consultade­s situen aquest centre a Síria. Les activitats que duria a terme aquesta mena d’escola estan centrades en l’ensenyamen­t més radical de la xaria i l’entrenamen­t de nens en la lluita armada, en què se’ls anima a continuar l’activitat terrorista dels seus pares morts en combat.

Durant l’operació policial es van dur a terme quatre entrades i escorcolls, en què es va intervenir “nombrosa” documentac­ió, diners i ordinadors, que estan sent analitzats.

Després que es fes pública la detenció i posada en llibertat del màxim representa­nt de l’islam a Espanya, ahir aquest últim va emetre un comunicat en què va expressar el seu “gran disgust” perquè s’hagués produït l’arrest, quan “es podria haver resolt amb una entrevista a comissaria”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain