La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei agraeix a Andorra l’acollida als espanyols després de la Guerra Civil

Visita d’Estat després de 28 anys de relacions diplomàtiq­ues i segles de veïnatge

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

Les relacions diplomàtiq­ues daten del 1993, però durant segles el contacte entre els habitants d’una banda i l’altra de la frontera ha estat constant. Ho va reconèixer ahir a la nit el Rei en el sopar que els coprínceps d’Andorra van oferir amb motiu de la visita d’Estat dels Reis. Tan estreta ha estat la relació que Andorra va ser refugi dels exiliats després de la Guerra Civil, un gest que el Rei va agrair recordant que aleshores el país veí “va ser terra d’acollida i, de vegades, terra d’adopció”. “En nom de tots i d’Espanya, vull mostrar la meva sincera gratitud al poble andorrà”.

El Rei, que va començar les seves paraules en català, idioma oficial del principat, va destacar que els dos països comparteix­en el repte de preservar l’ecosistema pirinenc i es va felicitar de les reformes constituci­onals d’Andorra, que l’han convertit en un Estat de dret “plenament democràtic”. Per acabar, el Rei va recordar les paraules de l’antic veguer d’Andorra, Antoni Fiter, que al segle XVIII va escriure “que regne i floresca a les valls la pietat, la justícia, la pau i l’abundància”.

L’arquebisbe de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives, en la seva condició de copríncep, que va fer servir el català, va seguir el Rei en l’ús de la paraula i va afirmar que Andorra necessita “la comprensió i l’ajuda d’Espanya perquè sigui exitós l’esforç d’obertura a l’exterior que està fent, sense renunciar a la seva identitat, configurad­a per una llarga experiènci­a històrica d’independèn­cia i de llibertat”.

Al matí Andorra va rebre amb sol i els seus coprínceps, amb honors d’Estat, els Reis, que ahir van trencar amb un desfasamen­t històric de segles en què cap cap d’Estat d’Espanya havia trepitjat oficialmen­t el país veí. Una visita que té caràcter simbòlic pel veïnatge i per ser el país on viu el nombre més gran d’espanyols (27.000) respecte a la població total (78.000).

A l’exterior de la seu històrica del Consell General de les Valls els Reis van rebre l’arquebisbe de la Seu d’Urgell, Joan Enric Vives, i Patrick Strzoda, representa­nt del president francès, i Emmanuel Macron, en la condició de coprínceps, a més del president del Govern andorrà, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé. Els Reis es desplacen amb la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, i els acompanya l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Ángel Ros, que va ser alcalde de Lleida entre el 2004 i el 2018.

Posteriorm­ent, Felip i Letícia

L’arquebisbe de la Seu demana ajuda a Espanya perquè l’esforç d’obertura a l’exterior del principat tingui èxit

van ser al Comú d’Andorra la Vella, on els van rebre la cònsol major, Conxita Marsol, i el cònsol menor, David Astrie. A la plaça es van concentrar diverses desenes de persones que portaven banderes espanyoles i van saludar amb visques i aplaudimen­ts la presència dels Reis. El Monarca, acompanyat de la titular d’Exteriors, va mantenir una trobada amb Xavier Espot i la Reina es va reunir amb la ministra d’Educació, Ester Villarubla, per descobrir el model andorrà d’inclusió d’alumnes amb discapacit­at.

 ?? LIONEL BONAVENTUR­E / AFP ?? Els Reis amb els coprínceps: l’arquebisbe de la Seu d’Urgell i el representa­nt del president francès
LIONEL BONAVENTUR­E / AFP Els Reis amb els coprínceps: l’arquebisbe de la Seu d’Urgell i el representa­nt del president francès
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain