La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid arrisca la salut de tots

-

El Govern de la Comunitat de Madrid és lliure de gestionar la pandèmia de la covid com consideri més oportú per a la salut i l’economia dels seus ciutadans. En aquests moments, la política sanitària liderada per la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, presenta un balanç molt negatiu i la comunitat concentra ja el 40% dels contagis que es produeixen a tot Espanya. A més, és l’autonomia –sense comptar Ceuta i Melilla– que té més incidència d’infectats per cada cent mil habitants (228) i s’aproxima a la situació d’alerta extrema (250). Tot això és molt preocupant no només per als madrilenys sinó també per als ciutadans de la resta d’Espanya, ja que Madrid és el principal nucli de comunicaci­ons i d’interacció social i econòmica del país. Si a Madrid es genera una nova onada d’infeccions, aviat s’expandirà per tota la geografia espanyola. En aquest sentit, la comunitat madrilenya, inclosa la capital, es podria qualificar com una bomba biològica a punt d’explotar. És l’única comunitat que no ha adoptat el tancament perimetral, tret de quan l’ha obligat la decisió majoritàri­a del Consell Interterri­torial de Salut, com és el cas de Setmana Santa, que s’aplica des d’ahir fins al 9 d’abril. L’únic que de moment evita l’expansió dels contagis més enllà dels límits autonòmics és el tancament perimetral que apliquen la resta de comunitats autònomes i que impedeix que els madrilenys hi puguin accedir.

El Govern central i el Consell Interterri­torial de Salut haurien d’analitzar amb rigor la situació de la Comunitat de Madrid i buscar la millor solució per al conjunt dels ciutadans del país. Fins ara la presidenta Díaz Ayuso ha intentat una política d’equilibri per combatre la pandèmia i mantenir l’activitat econòmica de l’hostaleria, els hotels i el comerç, que sumen un percentatg­e elevat del producte interior brut (PIB). Però corre el risc que aquesta política de més laxitud se li escapi de les mans. Peca d’imprudent, a més, al mantenir les

La capital registra el 40% de contagis del país sense que Díaz Ayuso s’obri a revisar l’estratègia sanitària

portes obertes al turisme de tot Europa i haver-se convertit en focus d’atracció per a tots aquells que fugen de les restriccio­ns més severes que hi ha als seus països en uns moments en què la pandèmia repunta a tot el continent. La circulació de persones entre els països comunitari­s, a diferència del que passa a l’interior d’aquests, és lliure sempre que s’acrediti una PCR negativa o s’accepti fer quarantena. Això és el que permet l’afluència a la capital d’Espanya de turistes que escapen dels seus respectius països a la recerca de més llibertat.

El Govern central, de moment, s’ha limitat a criticar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per no prendre decisions davant l’increment de casos positius de coronaviru­s. Díaz Ayuso, tot i això, no fa autocrític­a de la seva gestió i culpa de l’augment dels contagis la falta de control dels viatgers a l’aeroport de Barajas, així com a les estacions de ferrocarri­l. Justifica que hi hagi més flexibilit­at en l’hostaleria i en el toc de queda per evitar que la gent es concentri en els domicilis privats, on diu que el risc de contagi és més gran. Afirma que si, a més de l’hostaleria, es tanquen els comerços, els gimnasos, els cinemes i els teatres, el que es dispara és l’atur. Argumenta que, malgrat tot, la seva política de control de la covid és més eficaç que la del Govern central i que la de les altres autonomies, ja que es basa a detectar on i com es produeixen els contagis i a aplicar mesures selectives per contenir-los. Però les dades demostren, com hem dit, que l’equilibri aconseguit fins ara es trenca i la covid guanya terreny.

L’inici de la Setmana Santa, davant aquest escenari, agreuja encara més el risc de l’extensió de la pandèmia a tot el país. A Catalunya es detecta també un lleuger repunt de contagis. Per això és important que els ciutadans actuïn amb responsabi­litat individual, compleixin les mesures sanitàries i extremin les precaucion­s. Fins que la vacunació es generalitz­i no hi ha cap altra alternativ­a davant la covid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain