La Vanguardia (Català-1ª edició)

INCIDÈNCIA PER COMUNITATS

-

Casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies Dades del 25 de març

0-100

101-300

301-500

Astúries

Més de 501

Cantàbria

País Basc

perquè Madrid sempre ha tingut xifres molt pitjors que la resta de comunitats”, va insistir.

Fa dies que els epidemiòle­gs alerten que la quarta onada podria ser a tocar, en concret després de les vacances de Setmana Santa, ja que els últims dies s’ha comprovat un canvi de tendència a l’alça. Avui entren en vigor (fins al 9 d’abril) les mesures acordades al Consell Interterri­torial, aplicables a tot Espanya, incloent-hi Madrid (l’única comunitat que hi va votar en contra). Aquestes normes se centren a reduir la mobilitat (tancament perimetral de les comunitats i toc de queda nocturn a les 23 hores) i els contactes socials (reunions de fins a sis persones als exteriors i de quatre als interiors dels locals, i prohibició de reunir-se en domicilis particular­s persones no convivents).

La por de la quarta onada va arribar ahir també amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va demanar d’extremar les precaucion­s aquests dies, sobretot quan la població vacunada amb prou feines representa un 5% del total. En la seva intervenci­ó, Darias va mantenir que l’objectiu de vacunar un 70% de la població durant l’estiu és factible. Perquè, tot i que ara el lliurament de vacunes és petit, el segon trimestre es multiplica­rà “per tres o quatre”, i el tercer trimestre, el

SITUACIÓ ACTUAL La incidència continua pujant, amb Madrid a punt de tornar al nivell d’alerta màxima

PLA DE SETMANA SANTA Avui no es pot sortir de la regió, toc de queda a les 23 hores i grups reduïts

mateix respecte al segon, va indicar. Però la realitat és que les dosis arriben amb comptagote­s, especialme­nt les d’AstraZenec­a.

Ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, va lamentar agrament un altre retard del lliurament d’AZ en un tuit: “Quina vergonya! El Ministeri ens acaba d’informar que les 148.000 vacunes d’AstraZenec­a que havien d’arribar la setmana que ve no arribaran. S’endarrerei­x, com a mínim, fins al dilluns 5 d’abril. Ja n’hi ha prou d’aquest despropòsi­t”.

El Ministeri de Sanitat, per la seva banda, va negar qualsevol incomplime­nt perquè no s’havia comunicat res abans: “D’AZ ahir [dimecres] es van distribuir 103.200 dosis, i 115.200 es distribuei­xen demà [per avui], tot i que els divendres no arriben sempre. En total, aquesta setmana, 218.400 dosis d’aquesta vacuna”. Fonts del departamen­t que dirigeix Darias indiquen que el Ministeri “sempre” trasllada a les comunitats la informació sobre l’arribada de vacunes “tan aviat com l’hi comuniquen les companyies. Aquest cop AZ ha comunicat avui [per ahir] l’arribada de la tramesa de la setmana que ve”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain