La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Al desembre faré 67 anys i m’han posat la vacuna d’AstraZenec­a”

- D. MARCHENA

Joaquim Cadefau, jubilat d’una empresa de comerciali­tzació de productes químics, és una de les persones de més de 65 anys que han rebut la vacuna d’AstraZenec­a a Catalunya. Aquest lector de La Vanguardia explica que dimarts va rebre un missatge del Servei Català de la Salut al mòbil. El citaven per injectar-li la vacuna a les 16 hores d’ahir a la facultat de Geografia i Història de la Universita­t de Barcelona.

Va arribar puntual, i quan li va tocar el torn va preguntar quin immunogen li corresponi­a. “AstraZenec­a. Aquí només posem AstraZenec­a”, li van respondre. “Però jo en faré 67 al desembre”, va replicar ell, que a la cua va veure moltes persones que semblava que eren més joves, però també moltes d’altres que semblaven més grans. “Tranquil: és al grup”, li van assenyalar.

I li van posar la vacuna. Joaquim Cadefau va esperar els 14 minuts de rigor per si tenia alguna reacció. Per sort, no va ser el cas, tot i que a casa es notava unes dècimes de febre. “No sé si deu ser per l’emoció d’haver sortit a la tele”, va dir de broma. Durant l’espera, va explicar la seva experiènci­a en directe davant les càmeres de TV3.

Hi ha hagut més casos. Salut va començar a enviar dilluns un SMS a 225.000 persones d’entre 60 i 65 anys per la campanya d’AstraZenec­a. La responsabl­e de vacunació, Carmen Cabezas, va explicar ahir a RAC1 que es va fer un buidatge dels censos que tenia la conselleri­a, cosa que ha originat la paradoxa que persones que han fet els 60 anys no han estat citades, però sí d’altres que ja han fet els 66. La raó, segons la doctora Cabezas, es deu a problemes del cens. Aquesta experta va venir a dir que les persones que ara tinguin 65 anys van néixer el 1955, però no és el mateix haver vingut al món al gener o al desembre. Amb aquesta raó, tot i això, no n’hi ha prou per explicar casos com el de Joaquim Cadefau, que va néixer el 1954: “No només durant tot el 2021 he tingut 66 anys, sinó que d’aquí uns quants mesos en faré 67”.

La Generalita­t admet que hi pot haver hagut errors pel que fa a l’edat o les dates de naixement. Però el més important no és això. El missatge és: calma. Malgrat que Espanya ha decidit no posar la vacuna d’Astra als més grans de 65 anys, no passa res si la reben persones de més edat, cridades per error o no. L’Agència Europea del Medicament la va aprovar per a tots els majors de 18 anys. La majoria dels països la injecten a persones de més de 65 anys. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va queixar ahir que només no ho fan Espanya i Polònia.

Argimon va admetre que està quedant endarrerid­a la franja de 55 a 79 anys (excepte els de 60-65, que reben l’Astra), quan l’edat mitjana dels que ingressen a l’uci és de 62. Per això, confia a injectar la vacuna d’Astra a més grans de 65. Entre els de més de 80 anys s’espera avançar molt les pròximes dues o tres setmanes, quan arribaran dosis de Pfizer. S’espera que a mitjans de maig ja estiguin tots immunitzat­s (ara només un 12% han rebut les dues dosis). Argimon va recordar que també s’ha utilitzat aquesta injecció en residèncie­s i centres sanitaris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain