La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els adolescent­s participen en assajos que busquen la millor dosi de la vacuna

La Paz ja prova voluntaris de 12 a 17 i Sant Joan de Déu en busca a Twitter

- ANA MACPHERSON

Les vacunes de la covid continuen els assajos. Encara que n’estigui aprovat l’ús per l’emergència de la situació, els passos que s’exigeixen a tots els medicament­s continuen sense saltar-se res. Ara toca provar quina dosi és la que dona més bons resultats en els adolescent­s, d’entre 12 i 17 anys, i la vacuna de Janssen s’està posant a prova en diversos hospitals espanyols.

“Busquem nens i adolescent­s sans per participar en assajos clínics de vacunes contra el #Covid19. Si la teva filla o fill té entre 5 i 17 anys i esteu interessat­s a participar-hi, ompliu el formulari del web d’@IRSJD-info”, deia un tuit de l’hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona a començamen­ts d’aquesta setmana. L’hospital infantil acostuma a buscar la col·laboració dels nens i adolescent­s quan es proven nous fàrmacs i millores de tractament. Aquesta vegada s’ha afegit a l’assaig de Janssen una branca de la fase 2 de la seva vacuna, una tasca que ja es va dur a terme entre adults i més grans de 65 que ara s’activa per determinar l’eficàcia i la millor dosi en aquestes altres edats.

“Nosaltres ja hem posat la primera dosi a tots els participan­ts en aquesta branca de l’assaig”, explica satisfet Alberto Borobia, farmacòleg de l’hospital universita­ri La Paz responsabl­e d’assajos i investigad­or principal d’aquest a Espanya, en què col·laboren diversos centres. “Aquesta vegada no hem hagut de fer cap mena de crida: han vingut pràcticame­nt de boca en boca. La majoria són adolescent­s fills i nets d’altres ciutadans que van venir al setembre, quan vam demanar voluntaris per assajar aquesta mateixa fase, la de la dosi i l’efectivita­t, en els més grans de 65 i els adults. Llavors va ser sorprenent, una resposta massiva que no havíem vist mai. Vam tardar setmana i mitja a reclutar més de 80 voluntaris. El més normal hauria estat tardar uns mesos!”.

I amb la grata experiènci­a del setembre, quan s’hi van apuntar ciutadans disposats a ajudar sense preguntar, gairebé sense saber ni el nombre de visites que calia fer ni les molèsties que tindrien, el del març “ha estat fàcil”, reconeix l’investigad­or.

El nombre d’adolescent­s que han anat a La Paz no es pot explicar, és secret, només diuen que són 660 a tot el món. “Però entre els del setembre i el març tenim famílies completes”, assegura Borobia.

La vacuna covid per a adolescent­s no corre una pressa extrema, però les dades que vagin apareixent de les diferents fases de l’assaig es fan arribar a les agències reguladore­s, com ara l’EMA europea o l’FDA dels Estats Units, contínuame­nt. Així es pot decidir el seu ús d’emergència sense esperar al final. Per exemple, per a nens i adolescent­s amb immunosupr­essió, alguns dels candidats que més es poden beneficiar d’aquesta vacuna quan estigui aprovada per a aquest grup d’edat.

En aquest assaig uns reben placebo, d’altres una dosi, d’altres dos i d’altres dues quantitats diferents d’una i dues dosis. Participar-hi suposa comprometr­e’s a anar una mitjana de deu o dotze cops a l’hospital en un any, per passar controls, per bé que alguns d’aquests són telefònics. El seguiment acostuma a durar un any i mig. I com tot medicament també haurà de passar una fase 3, encara no autoritzad­a en el cas de la vacuna de Janssen, a fi d’avaluar-ne l’eficàcia.

Els de La Paz també van recórrer a les xarxes socials a demanar la col·laboració dels voluntaris. “Però quan es tracta de reclutar voluntaris pediàtrics, com en aquesta cas, solem passar la petició als 8.000 treballado­rs de l’hospital, i sempre hi ha una bona resposta”.

Aquesta vegada ha estat especial. “La societat ha mostrat un altruisme enorme. La resposta va superar totalment la nostra capacitat”, reconeix l’investigad­or.

“La resposta va ser massiva en l’assaig d’adults i ara igual: s’hi han presentat els fills i els nets”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain