La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacuna d’Oxford i AstraZenec­a s’assajarà per via nasal

- JOSEP CORBELLA

Trenta voluntaris d’entre 18 i 40 anys participar­an en el primer assaig clínic de la vacuna de la Universita­t d’Oxford i la companyia AstraZenec­a contra la covid administra­da en forma d’esprai nasal, segons va informar ahir la universita­t anglesa en un comunicat.

A l’assaig clínic, de fase I, es farà un seguiment dels voluntaris durant quatre mesos per monitorar la resposta immunitàri­a a la vacuna i els possibles efectes secundaris.

S’espera que administra­r la vacuna per via nasal estimuli la immunitat de manera més efectiva a les vies respiratòr­ies altes, que són la via d’entrada del coronaviru­s. D’aquesta manera, no només s’evitaria que el virus s’estengui a l’organisme, sinó també que hi entri.

Les vacunes aprovades actualment contra la covid han mostrat una eficàcia més alta per evitar casos de covid greu que de covid lleu, cosa que indica que la seva capacitat de prevenir contagis no és tan alta com la de prevenir complicaci­ons greus de la infecció.

Un altre possible avantatge d’una vacuna nasal és que podria ser més ben acceptada que una vacuna injectable per algunes persones, per exemple, en la població infantil, assenyala al comunicat la investigad­ora Sandy Douglas.

També ahir AstraZenec­a va presentar dades actualitza­des de l’assaig clínic de fase III de la vacuna fet a Amèrica amb més de 32.000 persones. Segons la companyia, la vacuna té una eficàcia d’un 100% per prevenir casos de covid greu i d’un 76% per prevenir casos de covid simptomàti­ca –en lloc del 79% que havia anunciat dilluns–.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Les vacunes ara es posen a prova per ser utilitzade­s en adolescent­s
LLIBERT TEIXIDÓ Les vacunes ara es posen a prova per ser utilitzade­s en adolescent­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain