La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cotxes amb data de caducitat el 2040

La llei de Canvi Climàtic culmina la tramitació amb metes una mica més ambicioses

- ANTONIO CERRILLO

El text del projecte de llei de Canvi Climàtic, l’elaboració del qual s’està a punt de completar al Congrés dels Diputats, manté la previsió de prescindir dels vehicles convencion­als de combustió interna l’any 2040 (gasolina, dièsel i híbrids no endollable­s). Superat el tràmit de la ponència (que ha definit el gruix de l’articulat), la previsió és que el text sigui aprovat en comissió a començamen­ts d’abril i s’enviï al Senat. Vet aquí les claus del document pactat per Unides Podem i el PSOE amb suport d’ERC, Bildu, PNB i Terol Existeix.

A MOTOR. Malgrat la polèmica que es va desencaden­ar, els cotxes de combustió interna deixaran de ser introduïts al mercat el 2040. El text evita les fórmules imperative­s, però marca aquesta data com a clar senyal indicatiu. Algunes organitzac­ions ecologiste­s havien demanat que la “data de caducitat” s’avancés al 2035 perquè no hi hagués cotxes de combustió interna circulant més enllà del 2050.

REDUIR EMISSIONS. Per al 2030 el compromís és reduir un 23% les emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte a les del 1990 (davant la retallada d’un 20% prevista inicialmen­t). També s’ha pactat que aquest objectiu haurà de ser revisat a l’alça el 2023. Ha estat la resposta a les demandes de diverses organitzac­ions ecologiste­s i de Més País, que havien demanat una retallada d’emissions molt més gran (-55%).

BOOM DE LES RENOVABLES. S’intensifiq­uen els objectius. El 2030 les energies netes hauran de representa­r un 42% en el consum final d’energia (i no del 35% previst en un principi), i aportar un 74% del sistema elèctric (i no un 70%). El consum d’energia primària s’haurà de reduir un 39,5%.

COSTES LLIURES DE PETROLI. No s’atorgaran noves autoritzac­ions d’exploració, permisos d’investigac­ió i concession­s d’explotació d’hidrocarbu­rs. Aquesta disposició també afecta les zones costaneres. Era una de les demandes de les organitzac­ions ecologiste­s que reclamava aquest veto a les Balears o les Canàries. “No procedirà l’admissió a tràmit de la sol·licitud de concessió d’autoritzac­ió d’explotació d’hidrocarbu­rs que no hagués estat iniciada amb anteriorit­at a la data d’entrada en vigor de concessió”, s’assenyala taxativame­nt al text aprovat. Les concession­s d’explotació de jaciments d’hidrocarbu­rs vigents no es poció, dran prorrogar més enllà del 31 de desembre del 2042.

ADEU A LA MINERIA D’URANI. A partir de l’aprovació de la llei “no s’admetran noves sol·licituds per a l’atorgament de permisos d’exploració, permisos d’investigac­ió o concession­s directes d’explotani les seves pròrrogues”, de mines o minerals radioactiu­s. És la “sentència” per a la mina d’urani que promou una multinacio­nal a Retortillo (Salamanca).

ZONES DE BAIXES EMISSIONS. El text manté l’obligació de crear zones de baixes emissions a les ciutats de més de més de 50.000 habitants per al 2023, amb la finalitat de reduir la contaminac­ió atmosfèric­a i les emissions de CO .

REHABILITA­CIÓ D’HABITATGES. Es reforcen els articles en aquest àmbit. Els materials utilitzats en la rehabilita­ció dels edificis hauran de tenir la mínima petjada de carboni possible a fi de disminuir les emissions totals. Una vegada aprovada la llei, d’aquí sis mesos, l’Executiu ha de presentar un pla de rehabilita­ció d’habitatges.

ENERGIA I ESPAIS NATURALS. Una altra novetat. El desplegame­nt de les energies renovables “s’ha de dur a terme de manera compatible amb la conservaci­ó del medi natural i l’ordenació territoria­l adequada”. Per això, part de la riquesa generada ha “de revertir” en el territori per “activar-ne l’economia i combatre’n el declivi demogràfic”.

LA DIETA SURT A L’ESCENA. “Introduïm la dieta en la lluita contra el canvi climàtic”, diu Juantxo López de Uralde, president de la comissió de Transició Ecològica del Congrés. Els contractes públics podran fixar condicions especials que “prioritzin els aliments frescos o de temporada, i amb un circuit curt de distribuci­ó”, a fi de reduir emissions de gasos.

 ?? JAÉN MERECE MÁS / EP ?? Caravana de cotxes a Jaén
JAÉN MERECE MÁS / EP Caravana de cotxes a Jaén

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain