La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un estudi de la UPF confirma la “singularit­at genètica” dels bascos

- REDACCIÓ

La singularit­at basca s’explica pels seus llargs “períodes d’aïllament” i la poca barreja amb altres poblacions, segons un macroestud­i amb mostres d’ADN que confirma la “singularit­at genètica basca”. Ho conclou un treball liderat per David Comas, investigad­or de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut de Biologia Evolutiva. Es tracta del “mostreig geogràfic més exhaustiu fins ara de la població basca, amb més de 600.000 marcadors genètics al llarg de tot el genoma per a cada individu”.

Segons la UPF, la investigac­ió revela que “la barrera cultural del llenguatge va poder promoure l’aïllament de la població basca davant els contactes poblaciona­ls posteriors, com per exemple la influència de l’imperi romà o l’ocupació islàmica de la Península, i fins i tot va actuar com a barrera interna en alguns casos per l’ús de dialectes”.

Aquestes “caracterís­tiques diferencia­des” genèticame­nt no serien resultat d’un “origen extern [dels bascos] respecte a altres poblacions ibèriques”. La investigac­ió ha comparat la basca amb altres poblacions europees actuals i també amb dades d’ADN antic. La conclusió és que “els bascos tenen una composició genètica semblant a la resta de poblacions de l’Europa occidental, però presenten unes lleugeres diferèncie­s”. Aquestes diferèncie­s es deuen a “una falta de flux genètic a partir de l’edat del ferro, és a dir, hi ha hagut menys barreja amb altres poblacions”.

L’estudi, que ha comptat amb la participac­ió de lingüistes i genetistes, s’ha publicat a Current Biology. Un dels autors, André Flores-Bello, explica que “el mostreig va incloure microregio­ns dins del País Basc i també de les àrees circumdant­s. D’aquesta manera, vam obtenir mostres d’una regió geogràfica on sempre s’ha parlat eusquera, d’altres on històricam­ent s’ha parlat però s’ha perdut i regions on no s’ha parlat mai”.

David Comas afegeix que no s’ha trobat a la mostra analitzada “influència procedent del nord de l’Àfrica, que sí que es veu a la majoria de poblacions de la Península”. L’estudi permet als investigad­ors postular que els dialectes de l’eusquera “poden haver sorgit molt abans de l’edat de ferro, i per això es relacionen amb l’estructura genètica”. El professor Comas i Jaume Bertranpet­it estudien aquestes qüestions des del 2008, quan van detectar que els bascos tenen “lleugeres” diferèncie­s genètiques pel que fa al conjunt de ciutadans d’Europa, un continent, genèticame­nt parlant, “molt homogeni”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain