La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aturats un 93% dels desnonamen­ts de famílies vulnerable­s des del gener

- REDACCIÓ

La moratòria estatal de desnonamen­ts, sumada a la resta d’eines normatives i de negociació i pressió dels serveis d’habitatge municipals i la tasca dels moviments veïnals, ha permès suspendre un 93% dels desnonamen­ts previstos de famílies en situació de vulnerabil­itat a Barcelona des de començamen­ts d’any, segons ha informat l’Ajuntament de la capital catalana.

La unitat antidesnon­aments municipal ha treballat entre el 18 de gener i el 28 de febrer en 450 processos de desallotja­ment de famílies vulnerable­s, dels quals 418 no s’han acabat executant. A més, des de l’aprovació de la moratòria un 80% dels desnonamen­ts se suspenen abans d’arribar a la data prevista, i, respecte al total de suspension­s, un 77% no s’executen gràcies a acords de mediació directamen­t relacionat­s amb el decret llei.

L’Ajuntament de Barcelona reclama al Govern espanyol de prorrogar aquesta moratòria fins que s’aconseguei­xin els canvis legislatiu­s que correspons­abilitzin els grans tenidors i estenguin les obligacion­s d’oferir lloguer social i de dur a terme processos de mediació abans d’interposar una demanda de desnonamen­t.

Les 450 ordres de desnonamen­t de famílies en situació de vulnerabil­itat que han tingut lloc entre el 18 de gener i el 28 de febrer han afectat un total de 1.592 persones, de les quals un 37% eren menors d’edat. Els motius que han permès la suspensió de 418 dels casos són el pagament de quotes de lloguer, la pròrroga del llançament per gestionar l’entrada de l’habitatge a la Borsa de Lloguer Assequible, l’ajornament temporal del desnonamen­t per facilitar l’accés a altres recursos habitacion­als o les suspension­s de la propietat o el jutjats, entre d’altres.

Pel que fa a les situacions dels 418 casos que s’han pogut aturar, un 55% eren per impagament de lloguer, un 32% per ocupació en precari en habitatges buits de grans tenidors i un 13% per finalitzac­ions de contracte

Pel que fa als desnonamen­ts executats, es tracta majoritàri­ament de situacions d’ocupacions en precari en habitatges buits de petits tenidors, una situació que no cobreix la moratòria estatal.

Les dades facilitade­s per l’Ajuntament de Barcelona indiquen que en la meitat de desnonamen­ts aturats, la propietat és d’un gran tenidor. El Consistori considera que cal instituir la mediació obligatòri­a per tal d’arribar a solucions beneficios­es per a totes les parts, sobretot en les situacions que afecten petits propietari­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain