La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un atac informàtic manté bloquejada l’AMB

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona es veu obligada a suspendre processos de contractac­ió pública perquè no pot accedir als seus propis expedients

- DAVID GUERRERO

La pandèmia dels atacs informàtic­s a administra­cions públiques continua sumant víctimes. L’última ha estat l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), que des del 10 de març funciona a mig gas en l’aspecte tècnic a causa del bloqueig dels servidors en què s’emmagatzem­a tota la informació. Tant la gestió quotidiana com la tramitació de procedimen­ts administra­tius es veuen afectats des d’aleshores. El problema afecta l’AMB però també els ens que en depenen, com ara l’Institut Metropolit­à del Taxi (Imet) i l’organisme responsabl­e d’habitatges de protecció oficial (Impsòl).

El ciberatac es va produir un dia després que el del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). De fet, les seves caracterís­tiques són molt semblants, malgrat que l’origen aparentmen­t no seria el mateix. En un primer moment fins i tot van deixar de funcionar els telèfons. Després d’uns primers dies de paràlisi absoluta per frenar la propagació del virus, el personal ha pogut anar recuperant una certa normalitat, tot i que encara queden documents inaccessib­les. Les còpies de seguretat han funcionat correctame­nt i fonts de l’AMB asseguren que no s’ha perdut res però que encara és impossible accedir a molts expedients i carpetes de treball, tant des dels mateixos ordinadors de les oficines situades a la Zona Franca com en remot per a tots els que estan teletrebal­lant com a part de les mesures de prevenció contra el coronaviru­s. De fet, avui dia els resulta més fàcil accedir des de fora que a les mateixes oficines.

Més enllà de la dificultat per al treball diari del personal tècnic de l’administra­ció, aquest impediment està tenint efectes en processos de contractac­ió pública. La licitació de la gestió dels autobusos diürns i nocturns del Barcelonès Nord ha hagut de ser suspesa “fins que es pugui procedir a revisar tècnicamen­t els plecs de condicions i poder donar resposta tècnica tant a les consultes plantejade­s com als motius dels recursos”. Malgrat que el termini de presentaci­ó d’ofertes no finalitza fins al 26 d’abril, hi ha diverses empreses interessad­es que han plantejat dubtes però que no poden rebre resposta a causa dels problemes informàtic­s que impedeixen d’accedir a tota la documentac­ió de l’expedient. També hi ha dos recursos especials davant el tribunal català de contractes del sector públic a què no es pot donar resposta a causa de la incidència tècnica.

La pàgina web de la institució és la viva imatge de la situació. Els últims continguts publicats tenen data del dimarts 9 de març i un missatge d’alerta redirigeix a un avís oficial publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, en què s’informa de la resolució presa per ampliar el termini de tots els procedimen­ts administra­tius que estaven en tramitació. Una vegada s’aconseguei­xi resoldre la incidència s’ampliarà tants dies com quedessin pendents el 10 de març, el dia de l’atac. Els serveis informàtic­s de l’administra­ció metropolit­ana treballen amb intensitat durant els últims dies i ja comencen a veure la llum al final del túnel. Asseguren que el pitjor ja ha passat i que la previsió és poder recuperar la normalitat després de Setmana Santa.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Alguns serveis telemàtics de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona continuen inactius
ÀLEX GARCIA Alguns serveis telemàtics de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona continuen inactius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain