La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pla per tapar el forat entre el Raval i el Poble Sec

La nova edició del pla de barris de Barcelona preveu una inversió de prop de 23 milions d’euros en totes dues zones

- LUIS BENVENUTY

El Raval i el Poble Sec són dos barris que es dilueixen pendent avall, a poc a poc, fins que es troben en una mena d’erm sense gràcia, en una terra de ningú delimitada per la Rambla, el Paral·lel i el Mediterran­i, en un enclavamen­t amb tots els números de quedar adjectivat com a privilegia­t i que, realment, funciona com un gran embornal urbà que s’embussa un munt de vegades. Un dels objectius de la nova edició del pla de barris de Barcelona és posar fi a aquesta anomalia urbana. No fa gaire, en aquestes pàgines, comerciant­s de la Rambla i empresaris teatrals del Paral·lel plantejave­n la necessitat de revitalitz­ar la gran V dibuixada per aquestes artèries,

Jordi Martí, Marc Serra i Jordi Rabassa, regidors de Presidènci­a i dels districtes de Sants-Montjuïc i de Ciutat Vella, van detallar ahir que, per la banda del Poble Sec, el govern de l’alcaldessa Ada Colau estudia recuperar els malmesos jardins de Walter Benjamin i de les Hortes de Sant Bertran. Són els que queden davant les Drassanes. La majoria de la gent no sap on són perquè molt pocs s’hi acosten. En aquests moments els de Walter Benjamin estan tancats, després que durant mesos estiguessi­n plens de tendes de campanya. Els de Sant Bertran són molt inhòspits. Amb prou feines els utilitzen alguns veïns que viuen molt a prop, per passejar el gos. La veritat és que les últimes illes del Poble Sec dibuixen una trama urbana tan esquerpa que els carrers es converteix­en en barreres. Per això una altra de les mesures d’aquesta edició del pla de barris –parlem d’una inversió global de més de prop de 23 milions d’euros– consistirà a ampliar els espais per als vianants d’uns quants carrers transversa­ls a fi de facilitar el passeig ciutadà. Un

L’Ajuntament recorrerà al microurban­isme per millorar la convivènci­a en moltes places

d’aquests carrers serà el Piquer. La resta dels vials a convertir en zona de vianants es concretara­n d’una manera consensuad­a amb veïns i comerciant­s les pròximes setmanes. Alguns ja parlen de la superilla del Poble Sec, però potser aquesta categoria és exagerada.

I a la banda del Raval l’Ajuntament de Barcelona aposta per recuperar el teixit comercial. Aquí les persianes abaixades ja abundaven abans que es declarés la pandèmia. L’executiu municipal entén que la recuperaci­ó comercial impulsarà altres mesures destinades a potenciar els usos veïnals.

Una llarga llista de mesures microurban­ístiques molt quirúrgiqu­es protagonit­zaran les nombroses intervenci­ons previstes a l’espai públic a fi de millorar la convivènci­a en uns barris tan densos. La llista de places és molt llarga: la de les Tres Xemeneies, Gardunya, Doctor Fleming, jardins de Sant Pau, Castella, Àngels... En realitat, la majoria d’aquestes iniciative­s ja estaven previstes abans que es declarés la pandèmia. De fet, bona part d’aquestes transforma­cions ja van arrencar temps enrere. Però la irrupció del virus les va interrompr­e. Cap d’aquests projectes no sorprendrà el ciutadà, molts ni tan sols s’adonaran dels canvis. Però tots han de fer la vida quotidiana dels veïns una mica més agradable.

Potser la transforma­ció més rellevant serà la de la plaça davant el Macba. L’Ajuntament vol que no sigui tan dura, que fins i tot hi hagi una mica de verd, que la gent gran disposi d’espais on estigui a gust. El govern municipal no en vol fer fora els patinadors, només que el lloc estigui obert a tothom. Els tècnics municipals busquen noves dates per al procés participat­iu que s’havia de celebrar l’any passat.

A més a més, el pla de barris planteja moltes altres mesures molt menys tangibles però també molt importants, com els reforços a les escoles per posar fi a les desigualta­ts educatives.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain