La Vanguardia (Català-1ª edició)

José Manuel Pérez Tornero, elegit nou president de RTVE

El Congrés ratifica el candidat pactat per PSOE, PP, Podem i PNB

- REDACCIÓ

El ple del Congrés va elegir ahir, amb 247 vots a favor, el periodista José Manuel Pérez Tornero per ocupar el càrrec de nou president de la corporació RTVE. El candidat, pactat abans per PSOE, PP, Podem i PNB, necessitav­a un suport mínim de 233 vots a el primera votació.

Pérez Tornero va agafar així el relleu de Rosa María Mateo, elegida administra­dora provisiona­l el juliol del 2018 amb la idea d’estar-se uns mesos en el càrrec mentre es feia un concurs públic per triar el nou consell d’administra­ció. El procés es va anar dilatant i ara arriba al final.

El nou president de RTVE va ser elegit d’entre els deu membres del nou consell d’administra­ció selecciona­ts per les Corts, tots ells acordats per PSOE, PP, Podem i PNB, un fet que va portar Ciutadans, Més País i Vox a anunciar en el debat que no participar­ien en la votació.

Després d’examinar els prop de noranta aspirants que el 2018 es van presentar al concurs públic, el 25 de febrer el Congrés va elegir els sis consellers que li correspone­n (José Manuel Pérez Tornero, Elena Sánchez Caballero, José Manuel Martín Medem, Carmen Sastre, Jenaro Castro i Juan José Baños). Gairebé un mes després, ahir el Senat va fer el mateix selecciona­nt Ramón Colom, Concepción Cascajosa, Roberto Lakidaín i Consuelo Aparicio.

A la votació del Congrés els candidats necessitav­en disposar d’un suport de dos terços de la Cambra (233 diputats), i les quatre forces van sumar 249 vots, de manera que van superar el llistó requerit. Per la seva banda, el Senat va avalar, amb més de dos terços de la Cambra, els quatre candidats pactats per PSOE, PP, Unides Podem i PNB per al consell de RTVE, que li tocava designar. Ramón Colom (220 vots), Concepción Cascajosa (218 vots), Roberto Lakidaín (221 vots) i Consuelo Aparicio (219 vots) van superar la majoria de dos terços de la Cambra Alta (175 senadors) que els calia per ser elegits.

Pérez Tornero (Almeria, 1954) és catedràtic de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB), consultor de la Unesco i la UE en serveis públics audiovisua­ls i alfabetitz­ació digital i ha estat responsabl­e de programes culturals i educatius de TVE, i és el creador de La aventura del saber, que s’emet des del 1990.

El nou president de RTVE és llicenciat en Ciències de la Comunicaci­ó i en Filologia Hispànica, ha dirigit el grup d’investigac­ió Gabinet de Comunicaci­ó i Educació de la UAB, l’Observator­i per a la innovació d’informatiu­s (RTVE-UAB), OI2; i l’EduMediaLa­b, un laboratori dedicat a investigar sobre innovació en periodisme.

Així mateix, ha treballat en projectes i programes en television­s nacionals i internacio­nals (en el sector públic i privat) i ha dirigit diversos projectes d’innovació digital en matèria de comunicaci­ó interactiv­a audiovisua­l. A Espanya ha desenvolup­at la seva tasca profession­al a RTVE i en television­s autonòmiqu­es, i ha assessorat diversos projectes de canals temàtics privats.

Pérez Tornero prendrà possessió del càrrec avui a les 12 hores al Congrés dels Diputats, juntament amb els altres nou nous consellers de la corporació. A continuaci­ó, ja a la seu de RTVE, es constituir­à el nou consell d’administra­ció.

 ?? JOSEP ECHABURU / RTVE ?? El periodista i filòleg José Manuel Pérez Tornero
JOSEP ECHABURU / RTVE El periodista i filòleg José Manuel Pérez Tornero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain