La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rescat d’un temple perdut

El Museu Egipci troba importants vestigis ptolemaics

- SÍLVIA COLOMÉ

Ptolemeu I no només va construir la biblioteca d’Alexandria o el temple de les Muses (d’on provenen els nostres museus) i va impulsar el projecte del far que va meravellar el món antic. El primer faraó de la darrera dinastia independen­t de l’antic Egipte, que finalitzar­ia amb la famosa Cleòpatra VII, també va rehabilita­r temples que el domini persa va malmetre i va edificar-ne algun de nou. Malauradam­ent, poc queda del seu important llegat arquitectò­nic.

La missió arqueològi­ca al jaciment de Kom el-Ajmar Sharuna, formada pel Museu Egipci de Barcelona, la Universita­t de Tübingen i el Consell Suprem d’Antiguitat­s d’Egipte, afegeix ara una mica més de llum al voltant de la figura i l’obra d’aquest general i diàdoc successor d’Alexandre el Magne gràcies a la descoberta de les restes d’un dels seus temples en aquest emplaçamen­t de l’Egipte Mitjà, a uns 160 quilòmetre­s del Caire.

En total, s’han trobat 60 carreus de pedra que formaven part dels fonaments i del paviment d’una església copta del segle VI. La troballa va tenir lloc, com passa moltes vegades, per atzar, mentre s’instal·lava un sistema de drenatge en unes terres de conreu. Els blocs, que pesen uns 500 quilos, formaven part de les quatre fileres superiors del temple i destaquen pel bon estat de conservaci­ó. Contenen diversos elements decoratius i arquitectò­nics, com el rostre de la deessa Hathor, els cartutxos reials amb el nom de Ptolemeu I, cornises, motllures convexes i textos jeroglífic­s, encara en estudi, que indiquen, per exemple, que el temple estava dedicat als déus Horus i Hathor.

“És dels pocs temples que va erigir Ptolemeu I fora d’Alexandria i els vestigis trobats són els més nombrosos i els de millor qualitat artística; per això són tan importants”, va explicar ahir l’egiptòleg i conservado­r del Museu Egipci Luis Manuel Gonzálvez durant la presentaci­ó de la descoberta. “Encara no s’ha definit la planta de l’església”, va prosseguir, per la qual cosa no es descarta que hi hagi més peces enterrades i noves troballes.

“Comença ara un projecte que durarà anys”, va destacar Mariàngela Taulé, arqueòloga i directora general de la Fundació Arqueològi­ca Clos. Si la pandèmia ho permet, la pròxima campanya s’iniciarà a finals d’any o a principis del que ve, i també s’intentaran buscar vestigis del temple en altres indrets del jaciment que permetin fins i tot localitzar el lloc exacte on va ser erigit. L’objectiu final és poder reconstrui­r l’edifici tal com va ser ideat en temps de Ptolemeu I.

La recuperaci­ó d’aquest temple s’ha convertit en la troballa més important feta durant els 15 anys que fa que el Museu Egipci finança i participa en el Projecte Sharuna. Per Jordi Clos, president i patró de la Fundació Arqueològi­ca Clos, aquesta troballa suposa “l’entrada de la fundació a la Champions del món arqueològi­c” i representa també el colofó personal a tota una vida de passió egiptològi­ca que va iniciar als 16 anys. “No m’hauria imaginat mai que començaria un descobrime­nt d’aquesta envergadur­a”, confessa.

Se sabia de l’existència del temple des del 1838, quan l’egiptòleg Nestor L’Hôte va deixar-ne constància per escrit. Ara bé, se’n va perdre el rastre tot i que durant els anys posteriors s’anessin trobant alguns fragments i també alguns carreus, com va ser el cas dels descoberts per l’egiptòleg Tadeus Smolenski a principis del segle XX i que ara es conserven a les col·leccions egípcies de Viena i Budapest. L’any 1984 també en van sortir uns altres durant els treballs d’excavació de la Universita­t de Tübingen, quan encara no s’havia afegit a la missió el Museu Egipci de Barcelona, que ho faria el 2006.

Gràcies a la gran quantitat de peces recuperade­s, els egiptòlegs ja han pogut establir les primeres connexions entre les troballes actuals i les que es van fer antigament. De moment, els immensos blocs han estat netejats, restaurats i emmagatzem­ats. També s’han documentat un per un i s’hi han aplicat tècniques fotogràfiq­ues com la fotogramet­ria, per tal de poder-los reproduir exactament en models tridimensi­onals i recompondr­e digitalmen­t l’ordre que ocupaven al temple “com si es tractés d’un trencaclos­ques”, diu Taulé. Precisamen­t, la Fundació Arqueològi­ca Clos ha anunciat que prepara una

Nova York té molts noms identifica­tius. Miles Davis, Los Ramones, Truman Capote, Andy Warhol... Però Nova York és Shakespear­e. “El bard torna a Central Park”, proclamen. Després del parèntesi del 2020 per la pandèmia, el primer des que el 1962 va arrencar aquesta iniciativa, el Delacorte Theater acollirà aquest estiu una altra vegada la temporada estival Shakespear­e in the park ./ Francesc Peirón

REPORTATGE DE SHAKESPEAR­E A NOVA YORK A

www.lavanguard­ia.com/cultura

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain