La Vanguardia (Català-1ª edició)

D’aquí dos anys Fabra i Coats serà un gran centre cultural

La reforma de la nau central costarà 12,9 milions

- JOSEP PLAYÀ MASET

El recinte de Fabra i Coats de Barcelona inicia el que ha de ser la darrera etapa de la seva transforma­ció. Ahir es van presentar les obres de reforma de la nau central, on s’ubicarà l’Escola de Música de Sant Andreu i la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art Contempora­ni (CAC). Tindran un cost de 12,9 milions d’euros (dels quals 10,2 són aportats per la Diputació) i està previst que s’acabin a finals de l’any 2023.

Amb aquestes obres encara no s’haurà acabat la reconversi­ó completa de l’antiga fàbrica. S’haurà completat la tercera fase iniciada l’any 2010 i restarà la quarta intervenci­ó: la recuperaci­ó de la sala de calderes, la creació d’un Centre d’Interpreta­ció del Treball i l’adequació de l’Espai Bota. La data prevista de finalitzac­ió global se situa en el proper mandat (tot i que la redacció dels projectes i inici d’obres de l’última fase es preveu en aquest) amb un cost de 8,7 milions, la major part dels quals seran assumits per l’Ajuntament. I encara faltarà la reurbanitz­ació interior del recinte, amb un cost previst de 10,3 milions. Això farà que el cost total de la rehabilita­ció sigui de 31,9 milions.

El projecte que ara es durà a terme és el dels arquitecte­s Manuel Ruisánchez i Francesc Bacardit, i les obres està previst que comencin a la tardor, quasi deu anys després d’haver guanyat el

Els nous espais seran per a l’Escola de Música, la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art Contempora­ni

concurs. L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el projecte executiu de la nau central, també anomenada Edifici L, amb un pressupost de 12.888.857,77 euros (amb els cèntims inclosos!).

La intervenci­ó persegueix la conservaci­ó dels grans espais diàfans de la nau central, mitjançant la introducci­ó de volums en forma de caixa que ajudaran a distribuir i definir els espais.

Aquesta part estarà destinada a espais de pública concurrènc­ia amb sales polivalent­s. La reordenaci­ó dels espais interiors permetrà ubicar-hi la nova seu de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu-Mestre Pich Santasusan­a, que es va crear el 1993 a l’edifici Josep Pallach (c. Segadors, 2) i té un equip de 30 professors i més de 500 alumnes. S’ubicarà on ara hi ha els espais expositius del CAC i ocuparà les plantes primera i segona de l’ala nord, tercera planta (sala Blanca) i primera, segona i tercera de la zona est (aules).

La Fàbrica de Creació (creada el 2008) mantindrà la ubicació a la planta baixa, primera, segona i tercera de la zona central. I el CAC es traslladar­à a la planta baixa, primera, segona i tercera de la zona est. Ahir el tinent d’alcalde Joan Subirats va assegurar que, malgrat aquests canvis, el CAC no perdrà metres quadrats.

L’empresa de filatures Fabra i Coats va tancar el 2005 i s’ha convertit en un espai recuperat per a la ciutadania de 30.000 metres quadrats. També té una escola bressol, una de primària i tres instituts de secundària.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El recinte industrial de Fabra i Coats és un espai de 30.000 metres quadrats recuperat per a la ciutat
ÀLEX GARCIA El recinte industrial de Fabra i Coats és un espai de 30.000 metres quadrats recuperat per a la ciutat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain