La Vanguardia (Català-1ª edició)

Javier Ruibal presenta el seu nou àlbum al festival Barnasants

- ESTEBAN LINÉS

Des d’El Puerto de Santa María, Javier Ruibal explica que està suportant el coronaviru­s amb el millor esperit possible. Fa mesos que el trobador gadità porta als escenaris la seva última obra, l’àlbum Ruibal, concebut i compost durant el confinamen­t, acompanyat pels seus fills Javi, a les percussion­s, i Lucía, al ball. Avui el festival Barnasants l’acosta al teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat (20 h).

Una trobada familiar en plena pandèmia. “Fem un homenatge al que feien aquells vells titellaire­s, que anaven de plaça en plaça explicant històries, amb una escenograf­ia mínima però amb molt amor per l’ofici”, assenyala.

“Quan comença el confinamen­t –explica–, jo estava totalment sol a casa, i per això titulo el disc Ruibal. Hi soc jo amb mi mateix en essència, molt concentrat a protegir-me de l’estat de depressió exterior, bolcant en la meva feina, tractant cada tema com no ho havia fet mai. Sent sincer i fent una catarsi de la meva vida, però aportant-hi un toc d’humor. Volia un disc sonorament net. Només amb la meva veu, la meva guitarra i els meus papers, que s’assemblés tant com fos possible a la manera com es va compondre cada tema i amb l’estat d’ànim correspone­nt. O sigui que li vaig dir al meu fill, que ha produït els meus últims cinc àlbums, que no volia murs sonors ni res per l’estil, sinó claredat i que ho poguéssim fer ell i jo sols. I la tercera pota que sosté això és Lucía, que entra i surt a ballar en algunes de les peces”.

Per Ruibal, la pandèmia “ens ha posat a prova a tots, que ens pensàvem que ja vivíem en el futur, i resulta que tenim la mateixa vulnerabil­itat que a l’edat mitjana. Jo m’estava en un pis on la distància màxima eren 18 passes, i de 18 en 18 anava escrivint les cançons mentre feia els exercicis. I totes les lletres les escrivia al telèfon. Va ser una situació molt exigent”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain