La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Chavito’ torna a somriure

Victòria colombiana a Port Ainé, on l’Ineos s’apodera de tot el podi

- XAVIER G. LUQUE

“Vaig arribar al món petitó, pàl·lid i lleig. I es va complicar la vaina. Em va tocar oxigen, dues setmanes d’incubadora, gairebé mort... Pesava dos quilos i vaig estar entre la vida i la mort”. Jhoan (atenció amb l’hac) Esteban Chaves, de 31 anys, és un ciclista alegre. Chavito, li diuen. Simpàtic, rialler, amable. Tota la seva carrera ciclista ha estat una lluita constant contra les adversitat­s. Accidents, pèrdues doloroses... i un somriure. Com el que va lluir ahir a la meta de Port Ainé en proclamar-se vencedor de l’etapa reina de la Volta. L’únic que va ser capaç de trencar el monopoli de l’Ineos, que manté Adam Yates instal·lat a la butaca preferent i ara a més amb els tres primers llocs de la general copats.

Chaves va saltar a set quilòmetre­s del final, va esgarrapar un grapat de segons i va aguantar. Potser el va ajudar que fins a la temporada passada compartia equip amb els germans Yates. Tant li fa, va ser una victòria celebrada per tots els que coneixen aquest fill d’un electricis­ta de Bogotà que respon als infortunis amb bona cara. Escalador de raça, metre seixanta-quatre i 55 quilos, el setembre del 2011 va guanyar el Tour de l’Avenir. Un any i uns quants mesos més tard, al Trofeu Laigueglia, va tenir un accident terrible: trauma cranioence­fàlic, contusió pulmonar, fractura de l’enclusa dreta (oïda), fractura malar (pòmul), fractura de l’esfenoide dret (a la base del crani) i fractura de la clavícula. La mobilitat del braç dret li va quedar seriosamen­t afectada, va trigar vuit mesos a recuperar-la i ja mai completame­nt. El seu cervell va esborrar tota informació des de mitja hora abans de l’impacte contra un senyal de circulació fins a cinc dies després. Però sí que recorda perfectame­nt que el cirurgià li va dir: “Jo l’opero, però vostè resi perquè amb els nervis no se sap mai què pot passar”.

El retorn a la competició va ser espectacul­ar. El 2015 va guanyar dues etapes de la Vuelta; el 2016 va acabar al podi del Giro i de la Vuelta. Però el 2017, quan es preparava per a l’inici del Tour que podia ser la gran confirmaci­ó, li va arribar la notícia de la mort en accident de bicicleta de la seva fisioterap­euta, una amiga que l’havia acompanyat en tota la seva carrera i les seves recuperaci­ons. “Sobreviure és un verb que he après a conjugar en tots els temps”, ha explicat. Per una vegada Chavito va perdre el somriure etern. “El Tour va ser un calvari per a ell, la seva tristesa era immensa”, van dir a l’equip.

El 2018 una mononucleo­si el va mantenir aturat durant 255 dies. Amb raó ahir repetia que “després del que he passat els últims mesos, fins i tot anys, que han estat bastant fotuts... ara només sento felicitat i tranquil·litat. Una victòria com aquesta paga tota la feina feta i tots els moments difícils superats”.

Chaves va explicar que coneixia bé la pujada “perquè visc a prop, a Andorra”. Va lamentar el

“Visc a Andorra i coneixia bé la pujada”, va dir el guanyador abans d’acomiadar-se amb un “moltes gràcies”, en català

vent de cara –que segurament va frenar altres intents, però no el seu– i es va mostrar despreocup­at a tota hora: “Ha estat un atac una mica suïcida, però no hi tenia res a perdre. He volgut provar-ho i ha sortit de puta mare” (esclafeix a riure amb ganes). I en una altra demostraci­ó de simpatia tanca l’entrevista amb un “moltes gràcies”, en català. Va guanyar Chaves, tothom se’n va alegrar. Fins i tot el líder.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? El ciclista colombià Esteban Chaves exultant a la meta de Port Ainé
TONI ALBIR / EFE El ciclista colombià Esteban Chaves exultant a la meta de Port Ainé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain