La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llum verda del Congrés als ajuts directes entre crítiques a Calviño

La majoria dels grups destaquen que el pla és insuficien­t i arriba tard

- CONCHI LAFRAYA

El Congrés va convalidar ahir el decret llei de suport a les empreses afectades per la crisi de la covid, dotat amb un fons d’11.000 milions d’euros (7.000 milions en ajuts directes), encara que amb fortes critiques per part de l’oposició.

En les seves intervenci­ons, la major part dels grups parlamenta­ris van retreure al Govern central que els ajuts arriben tard, són insuficien­ts i deixen fora sectors –com les perruqueri­es, els centres d’estètica, les autoescole­s, els centres de formació reglada o comerços de diferents àrees, entre molts d’altres– que també han vist caure les vendes per les restriccio­ns de la pandèmia.

El Govern, de totes maneres, va obrir la porta que es doni entrada, en la tramitació legislativ­a i mitjançant esmenes, a sectors empresaria­ls que n’han quedat fora. En aquest sentit, la vicepresid­enta segona i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va explicar que l’elecció dels 95 sectors que són al decret es va fer després d’una anàlisi exhaustiva amb dades a tancament de febrer, però que el Govern admet que “la realitat és molt dinàmica” i serà “sensible a les necessitat­s de les empreses”.

De la mateixa manera, la responsabl­e econòmica del Govern va defensar que la bateria de mesures aprovades per ajudar les empreses, inclòs el sistema de protecció a l’ocupació dels ERTO, “estaran disponible­s el 2021 i s’estendrà tant com calgui per continuar donant suport al teixit productiu”. A més del sistema de protecció a l’ocupació dels ERTO per cobrir salaris i cotitzacio­ns, Calviño va esmentar la línia d’avals públics de l’ICO, amb la seva ampliació de terminis de carència i devolució, la prestació extraordin­ària per cessament d’activitat per als autònoms, les moratòries en el pagament d’impostos i cotitzacio­ns sense interessos i la moratòria per a la devolució de crèdits hipotecari­s i no hipotecari­s.

Amb aquest argumentar­i, Calviño va deixar clar que es continuarà donant suport a empreses i famílies per sortir de la crisi provocada per la covid.

El decret llei està en vigor des del passat 13 de març, quan es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), però després de la seva aprovació havia de ser sotmès a votació al Congrés per tal de convalidar-lo o, en cas contrari, ser derogat.

El Govern central veu bé que sectors com les perruqueri­es o els centres d’estètica se’n puguin beneficiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain