La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aena invertirà 550 milions en deu anys en el seu pla de sostenibil­itat

La companyia donarà incentius a les aerolínies que utilitzin combustibl­e ecològic

- MAITE GUTIÉRREZ

Aena invertirà prop de 550 milions d’euros fins a l’any 2030 per desenvolup­ar el seu pla de sostenibil­itat i reduir la contaminac­ió derivada de la seva activitat. L’objectiu de la cotitzada és assolir la neutralita­t de carboni d’aquí cinc anys, és a dir, que les emissions netes siguin zero, i obtenir una reducció del 94% en el 2030 de les emissions per passatger associades a les seves operacions.

El consell d’administra­ció de la companyia ja ha donat el vistiplau a la inversió, que ara haurà de ser sotmesa a votació consultiva a la junta d’accioniste­s prevista per al mes d’abril. Segons Aena, aquest pas la convertirà en la primera empresa espanyola i una de les poques cotitzades del món a retre comptes cada any als seus accioniste­s sobre el seu pla d’acció climàtica. Entre les actuacions, destaca un programa per assegurar un 100% d’electricit­at renovable autoconsum­ida, a través del pla fotovoltai­c, i un 90% d’energia sostenible de climatitza­ció consumida (compra+producció) el 2030. A més, la companyia preveu assolir un 78% de vehicles de groundhand­ling sostenible­s el 2030, i impulsar reduccions addicional­s associades a les aerolínies.

La major part de la inversió, 343 milions d’euros, es dedicarà a desenvolup­ar el pla fotovoltai­c, que hauria d’estar completat l’any 2026. El grup presidit per Maurici Lucena també té previst destinar 38 milions a actuacions que permetin la generació d’energia verda a través de geotèrmia als aeroports de Madrid, Barcelona i Palma, així com invertir 13 milions més en un programa d’aviació sostenible, basat en la creació d’incentius

La cotitzada preveu que tota la seva electricit­at provingui de fonts renovables per al 2026

perquè les aerolínies optin per l’ús de combustibl­es ecològics.

Cinquanta milions d’euros més es dedicaran a fomentar el transport públic i a millorar el sistema logístic.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Els aeroports espanyols produiran la seva pròpia energia
FERNANDO ALVARADO / EFE Els aeroports espanyols produiran la seva pròpia energia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain