La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ‘medtech’ Inbrain aconseguei­x 14,3 milions

Els fons Asabys i Alta Life Sciences lideren la ronda

- BLANCA GISPERT

L’empresa Inbrain Neuroelect­ronics ha aixecat 14,3 milions d’euros per tirar endavant el desenvolup­ament dels dispositiu­s mèdics de detecció i lluita contra malalties cerebrals.

La ronda d’aquesta firma del sector medtech (tecnologia mèdica) ha estat protagonit­zada per diversos inversors. Els fons barcelonin­s Asabys Partners i Alta Life Sciences han liderat la inversió, mentre que els alemanys Vsquared i TruVenturo GmbH han acompanyat l’operació. També hi han participat el CDTI (entitat dependent del Govern) i l’Institut Català de Finances. “Veiem un gran potencial en la tecnologia que desenvolup­a la companyia”, van comentar ahir Montserrat Vendrell i Josep Lluís Sanfeliu, socis d’Alta Life Science i d’Asabys, que ja van participar en la primera ronda (tancada el 2020 per valor d’1 milió).

Amb aquesta operació, els fundadors de l’empresa –el doctor Jose Garrido, Carolina Aguilar (ex-Medtronic), el professor Kostas Kostarelos, Anton Guimerà (CSIC) i Matecnolog­ia rio Capizzani (IESE)– han perdut el control de la propietat però continuen al capdavant de la direcció.

“Amb els diners aconseguit­s podrem iniciar les proves amb humans. Hem tancat un acord amb un hospital a Manchester i n’estem ultimant un altre amb un hospital de Barcelona”. Els diners s’invertiran al llarg dels propers dos anys, encara que l’empresa reconeix que necessitar­à

La ‘spin-off’ de l’ICN2 desenvolup­a una malla de grafè que detecta tumors cerebrals i combat el Parkinson

aixecar uns 50 milions més per dur a terme noves investigac­ions que validin el producte. L’arribada al mercat podria trigar de 3 a 9 anys (són terminis habituals en el sector mèdic).

La companyia està desenvolup­ant dispositiu­s d’última generació en el camp de la neuroelect­rònica arran d’una investigac­ió de l’Institut Català de Nanociènci­a i Nano

(ICN2). Va ser liderada pel doctor Jose Garrido, que precisamen­t va fundar Inbrain com a spin-off amb l’objectiu de transferir la tecnologia al mercat.

“A l’ICN2 vam patentar un dispositiu fet amb grafè, un material procedent del carboni que permet crear una malla fina i proveir-la de microsenso­rs. Una vegada dins del cervell, aquesta malla detecta amb precisió les zones tumorals de manera que les intervenci­ons quirúrgiqu­es milloren amb escreix. D’altra banda, aquesta malla pot detectar símptomes de malalties com el Parkinson i combatre-les mitjançant petites estimulaci­ons elèctrique­s. Al cap i a la fi, sofistique­m una cosa tan antiga com els tractament­s amb descàrregu­es elèctrique­s”.

La inversió de l’ICN2 en el desenvolup­ament i la patent va ser de 6 milions (captats de fons públics). Amb 17 persones en plantilla, Inbrain, que ha llicenciat la patent, ha aixecat 15 milions per portar al mercat la tecnologia, que també inclou una app que monitora les dades del pacient al mòbil. Fundadors i inversors estan convençuts que si les proves evolucione­n positivame­nt, el potencial és gegant.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Josep Lluís Sanfeliu, Carolina Aguilar, Jose Garrido i Montserrat Vendrell
ANA JIMÉNEZ Josep Lluís Sanfeliu, Carolina Aguilar, Jose Garrido i Montserrat Vendrell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain