La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts avisa que no hi haurà acord a curt termini

Batet reitera que no especulara­n amb noves eleccions

- SERGI QUITIAN L’ESPECTADOR

Junts per Catalunya assegura que no tenen “cap dubte” que Pere Aragonès ha de ser el 132è president de la Generalita­t. La incògnita és el quan, i és que el partit de Carles Puigdemont va condimenta­r ahir la seva decisiva abstenció amb una petició perquè el candidat republicà renunciï a la segona votació de la investidur­a, dimarts. Llevat d’un gir de guió que ningú no espera, aquell dia en tornaran a impedir l’elecció. Va per llarg.

“Molt possibleme­nt d’aquí a dimarts no hi haurà temps, vostè sap com estan anant les negociacio­ns, els desacords de tres anys no els podem resoldre en tres dies”, va advertir Aragonès el president del grup parlamenta­ri de JxCat, Albert Batet. La formació postconver­gent va esgrimir que no té sentit repetir la foto d’una investidur­a fallida i va instar a tornar-ho a intentar quan s’hagi arribat a un acord de 74 diputats independen­tistes –ERC, JxCat i CUP–. “Si anem amb presses després ens trobarem un Vietnam”, va resumir.

Junts recepta paciència per teixir un pacte estable de legislatur­a, per a un període de quatre anys, i que miri de minimitzar les topades entre socis. L’acord arribarà, garanteixe­n. “Ni especulare­m sobre noves eleccions ni proposarem cap altre candidat”, va

Francesc-Marc Álvaro afirmar Batet. Va adornar el seu missatge de tranquil·litat evocant Artur Mas i la CUP: “Nosaltres no li demanarem un pas al costat, sinó un pas endavant”.

Un pas endavant que exigeixen, sobretot, en el procés sobiranist­a. “No podem fer el mateix ara que l’independen­tisme té el 52% de vot que quan tenia el 48%”, va argumentar Batet. Un dels esculls principals és el paper del Consell per la República, ens privat liderat per Puigdemont que ahir Batet va reivindica­r com a “direcció col·legiada” del full de ruta independen­tista. La “via de la bifurcació”, va defensar, circumscri­vint el paper de la Generalita­t a la governança interna.

Aquí també s’intueixen diferèncie­s. Batet no s’hi va estendre, però va apuntar a l’acord entre ERC i CUP per advertir que “pretendre que ara tota la salut o l’educació depengui només del sector públic és un error”. De fet, Junts va demanar “respecte” per als seus 32 escons i va retreure als republican­s haver pactat abans amb els anticapita­listes, que no entraran al Govern, que no pas amb ells, els seus eventuals socis.

El discurs d’ahir d’Aragonès no els va convèncer i des de Junts van recriminar que semblava més dirigit als comuns. La investidur­a continua lluny i el rellotge ja corre fins al termini màxim del 26 de maig.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Batet, ahir, en la seva interpel·lació a Aragonès al Parlament
QUIQUE GARCÍA / EFE Batet, ahir, en la seva interpel·lació a Aragonès al Parlament
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain