La Vanguardia (Català-1ª edició)

Raons sense energia

La il·luminació més eficient permet estalvis d’un 90%, amb la qual cosa cauen els arguments que justificav­en la controvert­ida mesura

- ANTONIO CERRILLO

La gran justificac­ió que va servir per introduir un canvi horari als anys setanta del segle passat va ser la necessitat d’estalviar energia. Les tardes més llargues i amb més llum natural a l’estiu evitaven la il·luminació artificial. Però ja no es pot justificar el mantenimen­t d’aquest canvi horari per raons energètiqu­es. Ho diuen tots els experts.

Durant anys es va considerar que els avantatges en l’estalvi energètic que comportava el canvi horari superaven els inconvenie­nts derivats de l’alteració horària (molèsties, dificultat­s per agafar el son...). Tot i això, “avui dia l’estalvi energètic que s’obté és petit, i aquest argument perd pes en la balança amb relació a les molèsties que provoca”, explica Joan Josep Escobar, cap de la divisió de gestió energètica de l’Institut Català d’Energia (Icaen).

“El més lògic seria mantenir un horari únic durant tot l’any, i Europa ens farà triar entre el de l’estiu i el d’hivern. Els estats hauran de decidir, però aquesta tria ja no és una qüestió energètic, sinó de la reforma horària global per mirar d’ajustar la nostra activitat a l’horari solar”, afegeix Escobar.

El 2011 l’Icaen estimava que el canvi horari permetia estalviar uns 30 milions d’euros a l’any: uns 10 euros per llar a Catalunya. L’estalvi s’aconseguia gairebé exclusivam­ent en el sector domèstic, i en l’horari d’estiu, ja que, entre març i octubre, les jornades de tarda són més llargues i s’allarga la il·luminació natural. Tot i això, aquests estalvis d’energia ja no tenen lloc, ja que aquests anys el sector de la il·luminació ha viscut una gran transforma­ció.

Fa una dècada predominav­en les bombetes incandesce­nts o halògenes, d’elevat consum energètic. Tot i això, el 2012 es va prohibir la fabricació de llums incandesce­nts, i entre el 2016 i el 2018 es van retirar les halogenade­s. El 2016, menys d’una quarta part de les bombetes utilitzade­s en la il·luminació domèstica eren llums led (de molt baix consum) a Catalunya, mentre que els últims anys s’han generalitz­at les bombetes de baix consum i les led, de baixíssim consum.

Ha millorat clarament l’eficiència. “Per donar el mateix rendiment, les noves bombetes consumeixe­n vuit vegades menys que les incandesce­nts o les halogenade­s”, assenyala Escobar.

Aquesta revolució va fer que el 2017 a Catalunya ja s’estimés que l’estalvi econòmic anual s’havia reduït a la meitat (14 milions). “I ara podríem estar a la meitat de la meitat (uns 7 milions); és a dir, l’estalvi del canvi horari seria de només uns dos euros a l’any per llar”, explica Escobar.

Per tot això, en la decisió sobre si s’ha de mantenir o no el canvi horari ja no pesen tant les raons d’estalvi d’energètic, sinó que n’hi intervenen d’altres, relacionad­es amb la reforma horària, la conciliaci­ó familiar i altres qüestions referides als interessos dels diferents sectors econòmics que es poden veure beneficiat­s o perjudicat­s.

Tot i això, Escobar matisa que, amb els horaris actuals, per obtenir aquest minúscul guany de dos euros per llar a l’any s’hauria de mantenir el doble canvi horari, això és, repetir l’activació de les manetes del rellotge a l’octubre perquè si no, a l’hivern, a les 9 o les 9.30 hores estaríem treballant a les fosques i caldria il·luminació elèctrica.

José Enrique Vázquez, president del Grup de Gestors Energètics, coincideix que no hi ha motius d’estalvi energètic per mantenir la mesura. “El canvi horari es justificav­a adduint l’estalvi d’il·luminació artificial, sobretot a la llar i en l’enllumenat públic; però les led ho canvien tot. El consum energètic de la il·luminació ha baixat un 90%”, diu.

“Mantenir aquesta mesura, des d’aquesta òptica, no té sentit”, enfatitza. Vázquez reclama una adaptació horària pensant a aprofitar al màxim la llum natural per afavorir la producció d’energia solar fotovoltai­ca de manera instantàni­a i per a l’autoconsum, i això per a ell suposa apostar per un únic horari, el d’estiu. “El canvi que va tenir lloc als anys setanta ja no té cap sentit”, recalca.

Les receptes per estalviar energia són clares: electrodom­èstics eficients, control de la temperatur­a de confort i millorar els aïllaments. I a l’estiu, cortines, persianes, ventilació creuada...

El guany és insignific­ant: dos euros per llar a l’any, segons l’Institut Català d’Energia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain