La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La valentia és amor en moviment”

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La seva reacció a l’anunci de la concessió del premi Dones de Coratge amb què el Departamen­t d’Estat dels Estats Units distingeix cada any la valentia de dones de tot el món va ser tan modesta com cal esperar d’una religiosa. Per què ella i no d’altres? “La meva vida és molt semblant a la de la majoria de les meves germanes. No sé per què m’ha tocat a mi, però ho accepto amb gratitud pel que significa per a totes les dones que hi ha darrere i de vegades passen tan desaperceb­udes”, comenta des de Jerusalem la missionera Alicia Vacas Moro, la primera espanyola que rep el guardó.

Què és la valentia?, s’ha preguntat des que el 8 de març va recollir telemàtica­ment el premi. “Em sembla que el coratge simplement és amor en moviment, amor en acció. En el nostre cas el que ens porta a fer coses que per a altra gent són extraordin­àries és la passió que portem dins per la vida i per la gent necessitad­a”, reflexiona. A la vida de Vacas Moro, actualment coordinado­ra a l’Orient Mitjà de les germanes comboniane­s, sobren els exemples d’això que anomena “amor en acció”.

Nascuda a Valladolid el 1972, amb 18 anys va ingressar a la congregaci­ó de les Missionere­s Comboniane­s. “No m’identifica­va amb les religioses amb qui havia estudiat; sempre vaig tenir clar que volia ser missionera. Al principi ho sentia com una nebulosa, i després amb la certesa que era per a mi”.

Després de formar-se a Espanya i Itàlia, el 1995 se’n va anar a Gijón per estudiar Infermeria, una vocació que anys després va completar amb l’especialit­at de Medicina Internacio­nal.

El món àrab és el territori on ha exercit sempre. Va passar uns mesos a Dubai i després va ser destinada a Egipte. Allà va gestionar una clínica rural a prop de Luxor i una altra als afores del Caire. L’experiènci­a va erosionar la seva imatge de la missió, més idíl·lica. Ser missionera en llocs on els cristians són minoria “és un exercici d’adaptació que exigeix esforç i escolta, i que et porta a desposseir-te de prejudicis i aprendre a viure d’una altra manera. Al final et trobes amb una riquesa cultural i humana enorme”.

El 2008 es va traslladar a Terra Santa, on viu i treballa a l’ombra del mur de separació israeliana que envolta el convent de les Missionere­s Comboniane­s aixecat després de la segona intifada. No és una metàfora: “És així, literalmen­t”, emfatitza mentre enfoca amb el mòbil la gegantina barrera que divideix el barri de Betània, on viu la minoria beduïna. El mur de separació israeliana va dividir famílies i va deixar molta gent sense el seu mitjà de vida i sense infraestru­ctures bàsiques, una crisi que les va portar a reforçar la seva presència a l’altra banda de la barrera.

Doblement marginats –pel Govern israelià, que els vol expulsar del desert, i pel palestí, “que sempre els ha considerat ciutadans de segona”–, els beduïns “no tenen res”, però quan els pregunten què és el que més necessiten, sempre responen el mateix: escoles. D’aquesta urgència va néixer el projecte de construir una escola no pas amb maó i morter, prohibit per Israel, sinó amb 3.000 pneumàtics vells plens de terra.

Després d’anys esquivant amenaces de demolició, l’escoleta continua dreta i encara n’han aixecat unes quantes més. El projecte, desenvolup­at amb l’oenagé italiana Vento di Terra, també va ser una construcci­ó espiritual per a les dones beduïnes que han rebut formaciópe­rserellesl­esmestresd­el’escola i ser útils per a les seves famílies

Després de treballar a Egipte, la germana Alicia va ser destinada a Terra Santa, on ha treballat amb beduïns

 ?? MIKEL MARIN. ?? Alicia Vacas Moro el 2014 al campament beduí de Khan a l’Ahmar, a la franja de Gaza, víctima de contínues demolicion­s per construir noves colònies israeliane­s
MIKEL MARIN. Alicia Vacas Moro el 2014 al campament beduí de Khan a l’Ahmar, a la franja de Gaza, víctima de contínues demolicion­s per construir noves colònies israeliane­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain