La Vanguardia (Català-1ª edició)

El bloqueig del canal de Suez

-

Amb 400 metres d’eslora, 59 de mànega i 16 d’obra viva, i amb capacitat per transporta­r 18.000 contenidor­s, l’Ever Given és un dels vaixells de càrrega més grans del món. Dimarts passat una tempesta de sorra amb escassa visibilita­t i ràfegues de vent de més de 70 quilòmetre­s per hora li va fer perdre el rumb, amb tan mala fortuna que el seu bulb de proa va impactar i va quedar atrapat en una riba i l’embarcació va derivar fins que la popa va xocar amb l’altra riba. El vaixell de càrrega va quedar llavors atrapat entre els dos marges, i el canal, completame­nt bloquejat al trànsit.

El 90% del comerç global es realitza per via marítima. El 12% d’aquest comerç passa cada any pel canal de Suez. El nombre de vaixells que el van travessar el 2019 ascendeix a 19.000, entre ells alguns dels més grans del món. Un bloqueig com l’ocasionat per l’Ever Given no només suposa un contratemp­s per al comerç marítim: aquest cap de setmana sumaven ja més de tres centenars els grans vaixells de càrrega fondejats als dos extrems del canal, el del mar Roig al sud, i el de la Mediterràn­ia al nord. També constituei­x una invitació a revisar l’organitzac­ió del comerç marítim, per al qual infraestru­ctures com el canal de Suez, o el de Panamà, tenen una importànci­a clau. Perquè si bé propicien grans estalvis –en la ruta d’Àsia a Europa, el canal de Suez estalvia uns deu dies de navegació respecte a circumnave­gar tot el continent africà–, també comporten, ateses les seves dimensions i la seva exposició al risc d’accidents, perills com el que ara ens ha recordat l’Ever Given.

Molt ha canviat al canal de Suez des que es va obrir al trànsit marítim el 1869. Llavors feia 162 quilòmetre­s i el creuaven molt poques embarcacio­ns. Ara, després de successive­s millores, té 193 quilòmetre­s navegables, compta amb doble amplada en tot el seu tram nord –però només un carril al tram sud– i el creuen, com ja hem apuntat més amunt, prop de 20.000 vaixells

Les infraestru­ctures com aquest canal estan sotmeses a una tensió creixent per un comerç global a l’alça

cada any, carregats amb petroli o amb diferents béns de consum, des de roba confeccion­ada fins a aliments peribles, passant per recanvis de maquinàrie­s. Aquestes operacions d’ampliació del canal s’han vist forçades per la creixent mida dels vaixells de càrrega, fruit de la deslocalit­zació de moltes indústries a la recerca de mà d’obra barata, que intensific­a el comerç global i incrementa el nombre de naus de gran tonatge. L’última gran ampliació del canal de Suez es va acabar el 2015. Però les dimensions dels vaixells de càrrega i el seu nombre no semblen tocar sostre encara, la qual cosa tensa infraestru­ctures com les de Suez, ja de gegantines dimensions.

Les conseqüènc­ies del bloqueig de l’Ever Given han convidat alguns armadors a considerar la conveniènc­ia, almenys per superar aquesta crisi, d’ordenar als seus capitans que reprogrami­n la seva ruta, rumb al cap de Bona Esperança, per vorejar l’Àfrica. Però encara que aquesta crisi requereixi setmanes per restablir els ritmes i calendaris previstos per les companyies de transport, no té punt de comparació amb d’altres que va patir el canal temps enrere. Per exemple, la que va succeir el 1956 després de la nacionalit­zació del canal pel president egipci Nasser, enfrontat al Regne Unit, França i Israel en la guerra del Sinaí, que va decidir enfonsar vaixells al canal per bloquejar-lo. I així va estar, bloquejat, fins al 1957. No seria aquest l’únic tancament. La guerra dels Sis Dies en va portar un altre el 1967, i aquesta vegada es va prolongar durant vuit anys, fins a la seva reobertura el 1975.

L’actual bloqueig repercutir­à probableme­nt en el preu de determinad­es mercaderie­s. La manera en què afecti el comerç s’afegeix a més als efectes de les alteracion­s que ja ha patit a causa de la pandèmia. I, en definitiva, revela la fragilitat del sistema comercial marítim en punts clau com ara el canal de Suez, que espera doblar cap al 2023 el nombre de vaixells que l’utilitzave­n fa menys d’un decenni.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain