La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mortadel·la i leggings

- Joana Bonet

Què se n’ha fet d’aquell consum experienci­al que clamàvem als quatre vents? El nou segle queia als tentacles del neuromàrqu­eting i explorava els impactes de compra que passaven a dir-se experiènci­a. Algunes botigues van posar noies i nois sexis ballant a les portes. A dins feia olor de discoteca italiana; aroma penetrant, música eixordador­a i peces de roba que, a mitja llum, convidaven a l’idil·li. El luxe garantia un tracte especial. A la botiga d’Yves Saint Laurent de Serrano una magnífica Laura Barbat t’esperava a la porta de l’emprovador amb una copa de xampany glaçat. Tot es personalit­zava: des dels personal shoppers que et portaven d’una banda a l’altra arrossegan­t penjadors i promeses d’estil, fins a les bosses de mà serigrafia­des amb inicials o les sabatilles configurad­es per un mateix amb un iPad. Customitza­ció i excel·lència en el tracte componien una simfonia per als cinc sentits que estenia la noció de lleure a la compra.

D’altra banda, la projecció simbòlica que oferien les marques garantia un ritual suggeridor. Algunes botigues van començar

Els supermerca­ts s’han convertit en espais fiables de venda de roba

a assemblar-se a galeries d’art. La performanc­e, o l’anomenat esdevenime­nt en punt de venda, atreia interès i fidelitzav­a. En canvi, avui, la moda es desplaça al supermerca­t. Les grans cadenes d’aliments, aquests no-llocs plens de carros, s’han convertit en espais fiables i multipliqu­en les vendes de roba. Grans cadenes nord-americanes ja l’encarregue­n a dissenyado­rs de renom, passant de l’exquisides­a personalit­zada de la boutique a la domesticit­at de marca blanca.

Des de fa un any, botigues i perruqueri­es han limitat el detall. No hi ha revistes a disposició dels clients ni t’ofereixen un cafè, sinó que et prenen la temperatur­a o et demanen que calcis peücs profilàcti­cs. A casa ens arriben capses amb objectes que entretenen el tedi. Sense un venedor que et comenti que aquesta és l’última peça de la talla. El mitjancer és un codi. I si no pots comprar un model físic, pots optar pel virtual i pagar 12,99 euros per unes sabatilles Gucci que lluirà el teu avatar, el que està començant a viure per tu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain