La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feminisme de galeria

- Pilar Rahola

Només sentir-ho, he pensat que no s’havia entès res del que era la lluita per la igualtat. Ha estat en el discurs d’investidur­a de Pere Aragonès, i, com que ara no forma part del tema d’interès –focalitzat, lògicament, en les dificultat­s d’aconseguir un acord estable de govern–, és probable que hagi passat desaperceb­ut. Però reconec que, personalme­nt, m’ha fet saltar de la cadira.

El titular de la proposta, convertida en iniciativa estrella, atès que ha tingut un lloc d’honor en tot un discurs d’investidur­a, és el següent: “Crearem la conselleri­a de feminismes”. Amb l’afegit de les pertinents bones intencions: “Vull un govern paritari i aportarem la perspectiv­a de gènere en totes les polítiques i transicion­s”. Com és evident, res a dir respecte a la voluntat de la paritat i la perspectiv­a de gènere, primer, perquè hauria de ser una obligació de tot govern, i segon, perquè és l’única via per a una societat igualitàri­a. En aquest sentit, aplaudir la voluntat de fer un govern absolutame­nt paritari, directors generals inclosos. Però una cosa és lluitar contra la discrimina­ció de la dona i altra molt diferent crear una conselleri­a específica que, a banda de la càrrega ideològica que indiscutib­lement comporta, també tindrà, per lògica, un caràcter

La lluita per la igualtat no és una conselleri­a, és una cultura política

de vigilant i censor, i no tinc gens clar que aquesta hagi de ser la funció d’una conselleri­a. Per això ja existeixen els protocols i les lleis, per estar vigilants davant els abusos i les discrimina­cions.

La lluita per la igualtat i contra la discrimina­ció de la dona no és feina d’una conselleri­a, ni d’un departamen­t específic, sinó una implementa­ció transversa­l a tots els departamen­ts de la Generalita­t. És a dir, ha de ser una cultura política, inserida en el moll de l´ós de les administra­cions, que canviï definitiva­ment el paradigma del domini. De la mateixa manera que cal una sensibilit­at contra qualsevol tipus d’estigma social, l’homofòbia, el racisme, l’antisemiti­sme, també cal impregnar de sensibilit­at feminista tots els estaments públics. Però crear un departamen­t específic anomenat “feminismes”, més que una aposta de gestió, fa un insofrible tuf a propaganda pancartist­a. La lluita de les dones no necessita un despatx, un càrrec i la resta de la parafernàl­ia del poder, sinó un compromís global i integral, que canviï la perspectiv­a de tots els despatxos. És una determinac­ió política, no un departamen­t.

Acabo amb una frase de la gran Simone de Beauvoir: “El feminisme és una forma de viure individual­ment i de lluitar col·lectivamen­t”. És a dir, una cultura política, no un càrrec polític.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain