La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’impuls de les renovables va causar una caiguda rècord del carbó el 2020

- ANTONIO CERRILLO

La producció elèctrica de les noves turbines eòliques i els panells solars va experiment­ar el 2020 una pujada d’un 15% respecte al 2019 a tot el món. I les fonts renovables van ajudar a causar una caiguda rècord de la generació amb carbó (d’un 4%). Ho indica l’informe Global Electricit­y Review del centre d’estudis Ember.

Aquest avenç en la transició energètica ha estat possible perquè la pandèmia va frenar la demanda d’electricit­at el 2020, però es tem que sigui una pausa momentània. El panorama es pot enfosquir si la demanda d’electricit­at es revitalitz­a. “El món haurà de fer molt més per garantir que el carbó continuï caient”, afirma Dave

Jones, expert d’Ember. La pandèmia va provocar el 2020 una lleu caiguda de la demanda d’electricit­at (-0,1%) i va afavorir un enlairamen­t de l’eòlica i la solar (+314 TWh). Aquestes ja aporten una desena part de l’electricit­at a molts països, com l’Índia (9%), la Xina (9,5%), el Japó (10%), el Brasil (11%), EUA. (12%) i Turquia (12%). Europa capitaneja aquest impuls, amb Alemanya (33%) i el Regne Unit (29%) al capdavant.

En paral·lel, el carbó va registrar una disminució d’un 4% (-346 TWh), tot i que aquest mode de producció s’hauria de reduir un 14% cada any per situar el món en el camí de la descarboni­tzació (o balanç d’emissions zero el 2050).

Els autors de l’informe destaquen que, a mesura que l’augment de demanda d’electricit­at es recuperi, serà necessari que l’impuls de l’energia eòlica i solar s’acceleri per desplaçar el carbó. Molts països de l’OCDE ja n’estan prescindin­t. En la UE-27 ha caigut un 48% des del 2015, i als EUA, un 43%. Però a la Xina el panorama és diferent. El 2020 va ser l’únic país del G20 amb un gran increment (+2%). Es van tancar plantes amb 9 GW però van ser substituïd­es per d’altres amb 39 GW de potència, perquè la demanda elèctrica augmenta (fins i tot consideran­t l’impuls de l’electricit­at verda). El 2020 la Xina va ser responsabl­e de més de la meitat (53%) de l’electricit­at generada amb carbó del món.

En canvi, els altres quatre grans països productors de carbó van experiment­ar una disminució: Índia (-5%), EUA (-20%), Japó (-1%) i Corea del Sud (-13%).

Mundial

EUA

UE-27 Alemanya Rússia Mèxic Sud-àfrica Austràlia Itàlia

Japó Canadà Brasil

R. Unit França

Resta del món Xina

FONT:

Malgrat la caiguda rècord del carbó, les emissions de gasos del sector energètic el 2020 van ser un 2% més altes que el 2015, quan es va firmar l’Acord de París contra el canvi climàtic. La demanda d’electricit­at ha pujat des d’aleshores un 11% (+2.536 TWh), xifra superior a la taxa d’augment de la generació amb electricit­at neta (+2.107 TWh). “Els progressos no són prou ràpids. Som lluny del que es necessita. L’energia del carbó s’ha de desplomar un 80% el 2030 per evitar nivells perillosos d’escalfamen­t per sobre d’1,5 ºC", va indicar Dave Jones, del centre d’estudis Ember.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain