La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’epidèmia torna a estar en expansió a Catalunya

“Probableme­nt és l’inici de la quarta onada”, alerta Clara Prats

- JOSEP CORBELLA

El nombre R de reproducci­ó del coronaviru­s a Catalunya es va situar ahir per setè dia consecutiu entorn d’1,10, cosa que confirma que l’epidèmia ha tornat a entrar en una dinàmica de creixement sostingut. “Cada dia que passa és més probable que estiguem en l’inici de la quarta onada”, va advertir Clara Prats, investigad­ora de l’equip de biologia computacio­nal Biocomsc a la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC).

La majoria d’indicadors del portal DadesCovid del departamen­t de Salut emetien ahir senyals clars d’alerta. Els casos diagnostic­ats per tests d’antígens, que són l’indicador més precoç d’evolució de l’epidèmia, han estat en creixement ininterrom­put del 19 al 27 de març –comparant la dada de cada dia respecte al mateix dia de la setmana anterior per evitar biaixos–.

La incidència ha pujat en una setmana de 197 a 211 casos per 100.000 habitants en 14 dies. El nombre de casos diagnostic­ats diàriament torna a superar els 1.200, segons la mitjana del 18 al 24 de març –l’última setmana de la qual hi ha dades consolidad­es–. El descens de pacients ingressats a les ucis per covid s’ha estancat i el nombre es mantenia ahir en 396. Per comparació, la segona onada va començar a l’octubre amb menys de 200 pacients a les ucis per covid i la tercera al desembre amb 317.

Un nombre R d’1,10 significa que el nombre de nous casos augmenta un 10% aproximada­ment cada cinc dies. Això implica que el nombre de contagis el pròxim cap de setmana superaria els 1.500 diaris si el nombre R es mantingués en 1,10. Però, “segons com sigui la mobilitat i sobretot la interacció social durant la Setmana Santa, ens podríem situar en un nivell d’1,2 o fins i tot 1,3”, fet que seria “un creixement explosiu”, va declarar Clara Prats al programa Via Lliure de RAC1.

Prats va advertir que els resultats dels tests d’antígens ja “ens marquen un creixement una mica més ràpid que 1,10”. Com que són un indicador precoç, els tests d’antígens ja reflecteix­en els contagis ocorreguts el cap de setmana passat, el primer en què es van aixecar les restriccio­ns de confinamen­t comarcal. El nombre R publicat a DadesCovid, que té en compte diagnòstic­s per PCR, reflecteix els contagis de dies anteriors.

Que el nombre R hagi augmentat coincidint amb l’increment de mobilitat del cap de setmana passat suggereix que no tots els ciutadans han seguit la recomanaci­ó de viatjar amb les seves bombolles de convivènci­a i d’evitar la interacció amb persones d’altres bombolles. De cara a la Setmana Santa, això fa témer “una acceleraci­ó dels contagis” que pot portar a “un creixement exponencia­l molt complicat”, adverteix Clara Prats.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Clara Prats, de Biocomsc
XAVIER CERVERA Clara Prats, de Biocomsc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain