La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més protecció per als ferits en accidents

El fiscal de Seguretat Viària ordena que els casos més lleus també acabin a la via penal

- JAVIER RICOU Lleida

La factura en vides pels accidents de trànsit és una autèntica pandèmia que causa més d’un milió de morts a l’any arreu del món . I en aquest cas només hi ha una vacuna: l’educació. Però aquesta factura no es comptabili­tza només per morts. En aquests sinistres centenars de milers de persones resulten ferides i d’aquestes víctimes se’n parla molt menys.

Ara mateix els lesionats en sinistres de trànsit són els més desprotegi­ts per un sistema judicial al qual només arriben, per la via penal, els casos més greus. La Fiscalia de Seguretat Viària vol eliminar aquest drama. Acaba de remetre un ofici a totes les policies de Trànsit perquè s’aixequi atestat d’accidents que ara es tanquen amb simples informes, cosa que aboca aquestes víctimes a anar a la via civil per aconseguir una compensaci­ó pel contratemp­s.

El fiscal de Sala Coordinado­r de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, anuncia que en aquest ofici “s’hi detallen de manera detallada els supòsits en què caldrà aixecar, des d’ara, un atestat”. Es farà encara que no hi hagi morts, ferits de gravetat o es tracti de conductes extremamen­t temeràries.

La nova norma s’aplicarà “a les col·lisions, avançament­s arriscats, saltar-se senyals de stop i de cedir el pas, un semàfor en vermell, canvis de direcció indeguts, distraccio­ns per fatiga o son i atropellam­ents en passos de vianants o vorals per a ciclistes”. En tots aquests sinistres “caldrà donar trasllat a la jurisdicci­ó penal i el fiscal vetllarà perquè les víctimes puguin rebre amb promptitud el just rescabalam­ent”, promet Vargas.

Manuel Castellano­s, president de l’Associació Nacional d’Advocats de Víctimes d’Accidents (ANAVA-RC), es felicita per aquesta iniciativa. “L’atestat actualment només s’elabora per part de la policia actuant en cas de morts o lesionats greus (amb ingrés hospitalar­i) i la majoria dels accidents queden sense aquest element d’investigac­ió”, afirma Castellano­s.

A la resta d’accidents, els informes que s’elaboren “no tenen valor com a atestat ni serveixen com a prova d’investigac­ió de l’accident en el procedimen­t penal”, afegeix el president d’ANAVARC. Perquè s’iniciï la via penal després d’un d’aquests contratemp­s “es requereix denúncia del perjudicat, que pot donar peu a un procedimen­t per delicte d’imprudènci­a que pot ser lleu, menys greu o greu”. El sistema ja no actua en aquests casos d’ofici.

La desprotecc­ió dels ferits en accidents de trànsit s’ha agreujat després de la reforma del Codi Penal del 2015, “que va despenalit­zar els sinistres de trànsit en els casos d’imprudènci­es lleus”, recorda Manuel Castellano.

Un canvi que ha provocat que els casos menys greus acabin condemnats a ser resolts per la via civil. És un procedimen­t a què pot recórrer qualsevol víctima, sí, però per iniciar una d’aquestes causes “és preceptiva la intervenci­ó d’advocat i procurador –afegeix el president de l’Associació Nacional d’Advocats de Víctimes d’Accidents– i aquestes persones, a més d’haver de pagar els profession­als, han de costejar els informes pericials”. I a més, aquests processos se solen eternitzar.

A tot això cal afegir-hi que és una aventura amb risc. “Si es desestima íntegramen­t la demanda, la víctima, a més de la factura de l’advocat i procurador, ha d’abonar, en concepte de costos, les

En desaparèix­er la imprudènci­a lleu, només queda la via civil per reclamar, en què es paga menys i molt tard

despeses d’aquests profession­als i pèrits, si s’han contractat”, critica Castellà.

I alerta que les companyies d’asseguranc­es s’estarien aprofitant d’aquesta llacuna judicial, que ara es pretén corregir amb la recent ordre del fiscal de Seguretat Viària.

“Les companyies d’asseguranc­es s’han adonat que els riscos i costos a la via civil han provocat que moltes víctimes desisteixi­n de continuar reclamant i s’acabin conformant amb el que els ofereixen les companyies”, revela el president d’ANAVA-RC. En aquestes propostes s’hi ofereixen indemnitza­cions a la baixa. “Fins a un 60% menys del que es pagava quan hi havia els judicis de faltes”, calcula Manuel Castellano.

 ?? MERCÈ GILI ?? Actualment l’atestat només s’instrueix en els accidents amb conseqüènc­ies molt greus
MERCÈ GILI Actualment l’atestat només s’instrueix en els accidents amb conseqüènc­ies molt greus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain