La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com es pot localitzar l’origen d’una crisi d’epilèpsia?

-

Més de cinquanta milions de persones al món pateixen epilèpsia, un trastorn cerebral causat per l’augment de l’activitat elèctrica de les neurones en alguna zona del cervell que limita la vida dels que la pateixen. El tractament amb fàrmacs redueix i prevé les crisis epilèptiqu­es en la majoria de pacients, però al voltant d’un 30% desenvolup­en resistènci­es al tractament que els obliga, en molts casos, a sotmetre’s a intervenci­ons quirúrgiqu­es per tractar les regions on es generen.

Perquè aquestes cirurgies tinguin èxit, cal localitzar amb precisió l’origen dels episodis, cosa que passa per col·locar dins el crani entre 80 i 200 sensors d’activitat elèctrica al pacient per monitorar-lo durant uns 10 dies. Això genera una quantitat ingent de dades que han de ser avaluades per neuròlegs.

“Hi ha patrons d’activitat elèctrica a altes freqüèncie­s que l’ull humà no està preparat per detectar, i això fa que, al final, l’avaluació sigui subjectiva i limiti el diagnòstic”, afirmen Adrià Tauste i Manel Vila-Vidal, investigad­ors del Centre de Cognició i Cervell de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF).

Per resoldre aquest escull i augmentar la precisió de la cirurgia, Tauste i Vila-Vidal han desenvolup­at una eina anomenada BrainFocus, basada en algoritmes capaços d’aprendre els patrons elèctrics de cada crisi i saber en quins punts del cervell s’ha originat i en quines zones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain