La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona, esperit tecnològic postcovid

-

El 16 de març del 2020 la ciutat de Palo Alto, al comtat de Santa Clara, va rebre l’ordre de “shelter in place” (confinamen­t total). Els comtats del voltant (San Francisco, Santa Clara, Marin, Alameda i Contra Costa) també van ser confinats, en situació d’emergència. Aquesta regió de la badia va ser la primera del país que va ordenar el confinamen­t total, quan la zona de 7 milions d’habitants tenia menys de 280 casos i 3 morts. La desescalad­a va arrencar el 8 de maig del 2020.

Deu mesos més tard, comerços i restaurant­s van poder reprendre l’activitat, però amb un volum reduït, igual com les activitats escolars. La totalitat de la població preveu estar vacunada l’abril 2021. L’anticipaci­ó i prevenció van ser claus per reduir els contagis.

Barcelona i la resta d’Espanya van marcar el 16 de març com el dia C : la primera jornada laboral de confinamen­t per intentar trencar la cadena de contagi, evitar el col·lapse del sistema sanitari i salvar vides. Barcelona i Palo Alto van coincidir inicialmen­t en calendari i estratègia. Barcelona patiria col·lapses hospitalar­is i defuncions alarmants les setmanes següents. La ciutat es va mobilitzar i va habilitar recintes com l’hotel Rafael de

Badalona, que amb l’hospital Germans

Trias i Pujol (Can Ruti) va facilitar la descongest­ió de centres hospitalar­is i l’atenció dels malalts. Però la desescalad­a i les fases consecutiv­es a Barcelona es van produir amb força desigualta­t en comparació amb Silicon Valley, especialme­nt per Setmana Santa, juliol i agost o per Nadal.

És una de les ciutats més cosmopolit­es i innovadore­s d’Europa. Esdevenime­nts com el Mobile World Capital Barcelona i organitzac­ions com la Barcelona Tech City i la Fira en donen fe. La clau està a continuar apostant per la innovació i tecnologia (IA), reforçar el teletrebal­l, (estès als Estats Units ja abans de la pandèmia) i potenciar l’educació i l’experiènci­a profession­al internacio­nal. La ciència, la investigac­ió i la tecnologia es veurien beneficiad­es, sense oblidar sectors greument afectats, com ara la construcci­ó, el turisme i la cultura. Hem de connectar talent tecnològic digital i innovador amb empreses internacio­nals, atreure companyies i inversions globals, de sectors públics i privats. Barcelona té un gran potencial del qual es poden enriquir altres països.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain