La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre la capital federal i els ‘gringos’

-

Més que la famosa dita sobre Mèxic: “Tan lluny de Déu; tan a prop dels EUA”, Monterrey i la seva producció cultural s’enfronten a un altre dilema: Tan a prop dels EUA i tan enfosquits per la Ciutat de Mèxic. “La producció de cinema està centralitz­ada al districte federal; és un gran problema” diu Fernando Mol, mediador de cinema del nou laboratori cultural ciutadà que es va inaugurar el mes passat a Monterrey. “Hi ha molts més recursos a la capital; quan algú destaca aquí, se’n va directamen­t a Ciutat de Mèxic”.

El resultat d’aquesta centralitz­ació és que tot es veu “segons els ulls dels chilangos (oriünds de Ciutat de Mèxic)”, diu. “Ya no estoy aquí se salva d’aquesta crítica. Tot i que Fernando Frías és de Ciutat de Mèxic, la pel·lícula és un retrat de la ciutat que en general ha agradat a Monterrey . En aquest cas potser “la mirada des de fora ajuda a veure coses que un perd de vista pel fet de viure allà”, suggereix Frías a l’entrevista.

Però el segon problema és mes greu. Després d’una estada a Ciutat de Mèxic, la següent escala per al prometedor cineasta mexicà és Los Angeles. Els tres monstres del cinema mexicà, Alfonso Cuarón ( Ytu mama también, Roma, nascut a Ciutat de Mèxic ), Alejandro González Iñárritu (Amores perros, Babel, El renacido, que és chilango també) i Guillermo del Toro (El espinazo del diablo, La forma de agua, nascut a Guadalajar­a), ja comencen a percebre’s com a cineastes dels Estats Units nascuts a Mèxic. La síndrome Netflix –productor de Ya no estoy aquí –no ajuda. “A Monterrey hem intentat crear els nostres propis models de crítica de cinema. És molt important per a la formació d’una audiència més analfabeti­tzada; sobretot si volem desenganxa­r-nos d’estar consumint només el que surt dels EUA i, durant la pandèmia, el que surt de Netflix, explica Mol. Aquest és un dels propòsits del laboratori ciutadà cultural instal·lat a l’antic palau federal i inspirat pel Media lab del museu El Prado a Madrid, que proporcion­a una trentena d’espais per a activitats creatives, des de les arts plàstiques a l’audiovisua­l, a Monterrey.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain